Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe
canva/gbh007

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

12 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czy na dzisiejszy obiad planujecie kotlety schabowe? Jeśli tak, pokrójcie mięso w plastry, rozbijcie kuchennym młotkiem i przeczytajcie nasze porady. Zdradzimy wam prosty sposób na to jak przygotować schabowe by były soczyste. Od dziś zawsze będziecie go stosować.

Przygotowanie kotletów schabowych to nic trudnego. Jednak nie zawsze wychodzą nam tak jakbyśmy chcieli. Wiadomo, najsmaczniejsze są soczyste i chrupiące. I dziś zajmiemy się pierwszym zagadnieniem.

Oczywiście na soczystość kotletów wpływa jakość mięsa, lecz w głównej mierze jednak jego obróbka. Dlatego dobrze wiedzieć, jak i czym je przyprawić. My proponujemy prostą marynatę z majonezu . A gdy już przystąpicie do smażenia kotletów, pamiętajcie — nie smażcie ich zbyt długo.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 jajko

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • tarta bułka

  • olej do smażenia

Przygotowanie soczystych kotletów

Plastry mięsa delikatnie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z każdej strony solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, jajkiem i natką pietruszki. W tak przygotowaną marynatę włóż kotlety, pokryj nią mięso, odstaw na kilka godzin, a nawet na całą noc do lodówki.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety wyjmij z marynaty, panieruj w tartej bułce. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

majonez
majonez

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamelse

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy