Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe
Pixabay / congerdesign

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

18 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe nie muszą być jedynie zwykłym kawałkiem mięsa w panierce, choć taka wersja jest sama w sobie przepyszna. Okazuje się, że można ją znacznie udoskonalić, a przy okazji za bardzo się nie wysilać. Wyjątkowo soczysty i delikatny w środku kotlet jest banalnie prosty w przygotowaniu.

Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze są nie do podrobienia, dlatego schabowe cieszą się tak wielką popularnością w całej Polsce. Spożywanie ich w takiej samej wersji każdego tygodnia może wywołać uczucie znużenia i chęć sprawdzenia czegoś nowego.

Kotlety schabowe w majonezowej marynacie

Kotlety schabowe z majonezem przyrządzimy z łatwo dostępnych składników, których ewentualne kupno nie stwarza żadnych problemów. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość lub przygotować je wcześniej - marynowanie musi bowiem trwać minimalnie 4 godziny.

Majonez dzięki obecności żółtka z jajka zawiera enzymy delikatnie zmiękczające strukturę mięsa. Dodatkowo ocet, który także jest składnikiem majonezu, dzięki kwaśnemu pH również wpływa na kruchość mięsa. W wyniku czego schabowe wychodzą rozpływające się w ustach.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska.

Źródło: tashka2000, Getty Images Pro

Przepis na schabowe z majonezem

Składniki:

  • 400 g schabu - 4 duże kotlety

  • 1 średnie jajko

  • 1 łyżka majonezu

  • po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki

  • łyżka soku z cytryny

  • pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

  • 4 łyżki bułki tartej

  • olej roślinny do smażenia

Rozpocznij od dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka do mięsa. Ułóż mięso pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i zacznij delikatnie uderzać, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Folia uchroni cię przed kawałkami mięsa spadającymi na sprzęt kuchenny.

Rozbite kotlety włóż do szklanej miski. Dodaj do nich majonez, jajko, siekany koperek i natkę pietruszki. Wciśnij do nich sok z cytryny, sól i pieprz. Wmasuj marynatę w mięso, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc lub minimalnie na 4 godziny.

Wyjmij schab na godzinę przed smażeniem z lodówki, aby uzyskało temp. pokojową. Obtocz mięso w bułce tartej. Na patelnie wlej olej i rozgrzej go. Smaż kotlety z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i mizerią. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy