Smakosze.pl
Czosnek w wyjątkowej odsłonie

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Anka Gotuje

Przepis na czosnek marynowany w ziołach ze słoika

17 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że czosnek odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie bez jego dodatku dobrego obiadu. Dziś sięgniemy po przepis na czosnek w ziołowej zalewie, który przyprawia o szybsze bicie serca. Coraz więcej internautów korzysta z tej receptury.

Czosnek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że na jego bazie możemy przygotować wyjątkową przekąskę. Czosnek w tym wydaniu smakuje obłędnie. Nie bez powodu stał się hitem Internetu.

Czosnek w wyjątkowej odsłonie

Bez wątpienia czosnek można uznać za niezbędny składnik licznych dań. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na kultową wodziankę z jego dodatkiem. Tym razem czosnek będzie grał główną rolę. Efekt powala na łopatki.

Czosnek w ziołowej zalewie sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Przekąska w tym wydaniu szybko znika z talerzy, a prośby o dokładkę są niemal pewne. Warto zapamiętać ten przepis.

Nie od dziś wiadomo, że czosnek jest prawdziwym bogactwem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Bez wątpienia warto dodać go do swojego jadłospisu. Idealnym rozwiązaniem jest czosnek w aromatycznej zalewie.

Przepis na czosnek z ziołami jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Lista jest dosyć krótka. Co nam będzie potrzebne?

  • 6 główek czosnku

  • 250 ml oleju roślinnego

  • 7 g ziół prowansalskich

  • 7 g papryki wędzonej w proszku

  • kilka wyparzonych słoiczków

(YouTube / Anka Gotuje)

Jak przygotować czosnek w ziołowej zalewie?

Na początku czosnek obieramy z łupin. Umieszczamy go w garnku z wrzącą wodą. Gotujemy go przez 2 minuty, a następnie odcedzamy. Tak przygotowany czosnek przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Olej mieszamy z przyprawami. Oprócz ziół prowansalskich oraz papryki wędzonej możemy sięgnąć po inne dodatki. Ogranicza nasz wyłącznie własna inwencja. Warto kierować się własnym smakiem. Mieszankę dodajemy do słoiczków z czosnkiem.

Naczynia zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Przechowujemy je w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 2 miesiące. Po tym czasie czosnek w formie przekąski będzie już gotowy. Warto wiedzieć jak zasadzić roślinę w domowych warunkach.

Specjał cieszy się coraz większą popularnością w Internecie. Podobny przepis na czosnek w zalewie można znaleźć na YouTube na kanale Anka Gotuje. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Mniam Mniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >