Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na czosnek marynowany w ziołach ze słoika
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 17.05.2021 02:00

Przepis na czosnek marynowany w ziołach ze słoika

Czosnek w wyjątkowej odsłonie
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Anka Gotuje

Czosnek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że na jego bazie możemy przygotować wyjątkową przekąskę. Czosnek w tym wydaniu smakuje obłędnie. Nie bez powodu stał się hitem Internetu.

Czosnek w wyjątkowej odsłonie

Bez wątpienia czosnek można uznać za niezbędny składnik licznych dań. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na kultową wodziankę z jego dodatkiem. Tym razem czosnek będzie grał główną rolę. Efekt powala na łopatki.

Czosnek w ziołowej zalewie sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Przekąska w tym wydaniu szybko znika z talerzy, a prośby o dokładkę są niemal pewne. Warto zapamiętać ten przepis.

Nie od dziś wiadomo, że czosnek jest prawdziwym bogactwem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Bez wątpienia warto dodać go do swojego jadłospisu. Idealnym rozwiązaniem jest czosnek w aromatycznej zalewie.

Przepis na czosnek z ziołami jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Lista jest dosyć krótka. Co nam będzie potrzebne?

  • 6 główek czosnku

  • 250 ml oleju roślinnego

  • 7 g ziół prowansalskich

  • 7 g papryki wędzonej w proszku

  • kilka wyparzonych słoiczków

(YouTube / Anka Gotuje)

Jak przygotować czosnek w ziołowej zalewie?

Na początku czosnek obieramy z łupin. Umieszczamy go w garnku z wrzącą wodą. Gotujemy go przez 2 minuty, a następnie odcedzamy. Tak przygotowany czosnek przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Olej mieszamy z przyprawami. Oprócz ziół prowansalskich oraz papryki wędzonej możemy sięgnąć po inne dodatki. Ogranicza nasz wyłącznie własna inwencja. Warto kierować się własnym smakiem. Mieszankę dodajemy do słoiczków z czosnkiem.

Naczynia zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Przechowujemy je w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 2 miesiące. Po tym czasie czosnek w formie przekąski będzie już gotowy. Warto wiedzieć jak zasadzić roślinę w domowych warunkach.

Specjał cieszy się coraz większą popularnością w Internecie. Podobny przepis na czosnek w zalewie można znaleźć na YouTube na kanale Anka Gotuje. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Mniam Mniam

Zapraszamy na nasz Instagram