Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe
pixabay.com/takedahrs

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

12 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe należą do kategorii dań, które na naszych stołach pojawiają się wyjątkowo często. Ich smak i chrupkość podbija podniebienia Polaków, którzy nie mogą obejść się bez tej potrawy. Jeśli chcesz, aby mięso było soczyste, posmaruj je przed panierowaniem odrobiną majonezu.

Kotlety schabowe są stosunkowo nowym daniem - choć w książkach kucharskich zaczęły pojawiać się pod koniec XIX wieku, tak największą popularność zdobyły dopiero w połowie XX wieku, kiedy to bary mleczne coraz częściej je podawały.

Dzisiaj mnóstwo ludzi nie wyobraża sobie, żeby schabowe nie zostały podane na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Soczyste mięso, które rozpływa się w ustach, a także chrupiąca panierka sprawiają, że ciężko się im oprzeć.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Kotlety schabowe z niecodziennym składnikiem

Majonez nie musi być jedynie dodatkiem do potraw, czy częścią sosu do sałatki jarzynowej. Jego właściwości sprawiają, że mięso staje się odrobine bardziej miękkie i soczyste, co w przypadku kotletów schabowych, ulegającym łatwym przesuszeniom, jest wyjątkowo ważne.

Enzymy zawarte w żółtkach delikatnie zmiękczają mięso, a ocet rozluźnia jego strukturę oraz zapobiega uwalnianiu zbyt dużo wilgoci podczas smażenia. W dodatku dodanie majonezu do mięsa podbije jego smak i uczyni smaczniejszym.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.

Przepis na kotlety schabowe z majonezem

Składniki:

  • 400 g schabu - 4 duże kotlety

  • 1 średnie jajko

  • 1 łyżka majonezu

  • po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki

  • łyżka soku z cytryny

  • pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

  • 4 łyżki bułki tartej

  • olej roślinny do smażenia

Zacznij od dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso włóż pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie uderzaj, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Dzięki folii zapobiegniesz rozpryskom mięsa, które mogą pobrudzić kuchnie i sprzęty w niej stojące.

Następnie rozbite kotlety przełóż do miski. Dodaj jajko, majonez, siekane zioła oraz sok z cytryny. Wymieszaj całość, aż marynata pokryje równą warstwą mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Na godzinę przed smażeniem wyjmij mięso z lodówki. Obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju roślinnym. Gdy z obu stron kotlety uzyskają piękną, złotą barwę i chrupkość, wyłóż je na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T164553.051
Smażony kotlet schabowy

Źródło: Dejan Kolar, Getty Images Signature Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy