Smakosze.pl Dieta Prozdrowotny napar z pokrzywy - wiosenna dobroć
Wikipedia / Marek Kluszczyński / CC BY-SA 4.0

Prozdrowotny napar z pokrzywy - wiosenna dobroć

24 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pokrzywa od lat wykorzystywana jest w kulinariach. Niektórzy przygotowują z niej zupę. Inni dodają ją do jajecznicy. Możliwości jest wiele. Osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie, powinny sięgnąć po napar na bazie pokrzywy.

Jakie sekrety skrywa pokrzywa?

Pokrzywa często jest brana za roślinę, która nie ma zbyt wielu zastosowań. Powszechnie uważa się ją za chwast. Takie podejście jest błędne, ponieważ możemy ją dodawać do rozmaitych dań. Pokrzywa ma delikatnie słodkawy smak, a zupa na jej bazie jest wyjątkowym specjałem. Dziś przyjrzymy się naparowi z tego zioła.

Niedawno wspominaliśmy o zaletach herbaty z czosnku . Tym razem pod lupę weźmiemy pokrzywę. Okazuje się, że jej walory smakowe nie są jedynym atutem. Pokrzywa dostarcza wielu witamin i minerałów. Co się w niej znajduje?

  • witamina A

  • witamina K

  • witamina C

  • witamina B5

  • witamina B2

  • kwasy organiczne

  • olejki eteryczne

  • sole mineralne

  • związki aminowe i garbnikowe

  • chlorofil

  • serotonina

  • histamina

  • żelazo

  • magnez

  • potas

  • fosfor

  • wapń

  • siarka

  • jod

  • krzem

  • sód

Trzeba przyznać, że powyższa lista jest imponująca. Właśnie dzięki tym składnikom pokrzywa może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie . Jej dodatek do codziennej diety może pomóc wielu smakoszom.

(Canva.com / m.kucova)

Na co pomaga pokrzywa?

Pokrzywa ma liczne zalety. Roślina zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu, mocznika oraz chlorku sodu . Warto zauważyć, że pokrzywa pomaga załagodzić ból.

Niepozorna pokrzywa może okazać się pomocna przy wypadaniu włosów. Zioło rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi . Ponadto pokrzywa przeciwdziała stanom zapalnym. Zalet jest sporo. Jak przygotować napar z pokrzywy?

Prosty przepis na napar z pokrzywy

Najlepiej sprawdzają się pokrzywy zebrane przed kwietniem. Do naparu wykorzystuje się liście oraz korzenie. Możemy skorzystać z ususzonych lub świeżych części rośliny. Pokrzywę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Naczynie warto przykryć talerzem .

Tak przygotowany napar najlepiej pijać raz dziennie przed posiłkiem. Wówczas możemy uporać się z wiosennym zmęczeniem oraz stresem, który towarzyszy nam na co dzień. Jeśli nie mamy samodzielnie zebranej pokrzywy, wówczas możemy udać się do sklepu zielarskiego lub apteki. W tych miejscach powinniśmy dostać ją bez problemu. Warto również wiedzieć, co najlepiej pijać przed snem .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Życie w harmonii; Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy