Smakosze.pl
Czosnek w formie herbaty

Canva.com / ValentynVolkov

Jak przygotować herbatę czosnkową?

12 Kwietnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Czosnek w formie naparu skrywa wiele cennych właściwości, które znacząco wpływają na nasze zdrowie. Przygotowanie herbaty jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą w odpowiedni sposób cztery składniki.

Nie da się ukryć, że czosnek jest wyjątkowo zdrową rośliną. Sięgamy po niego w celu wzmocnienia odporności oraz wówczas, gdy łapie nas przeziębienie lub inne infekcje. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie herbaty czosnkowej.

Czosnek w formie herbaty?

Niektórzy smakosze mogą dosyć nieufnie podchodzić do takich specyfików. Warto jednak zauważyć, że czosnek sam w sobie jest bogactwem składników odżywczych. Napar na jego bazie jest również bardzo zdrowy.

Niedawno przedstawialiśmy przepis na sos, w którym główną rolę grał pieczony czosnek. Dziś sięgniemy po napar z tego wyjątkowego dodatku do dań. Dzięki niej znacząco wzmocnimy swoją odporność. Jednak to dopiero początek licznych zalet.

Czosnek w formie herbaty pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki. Napar obniża także poziom złego cholesterolu oraz poprawia krążenie krwi i wygląd skóry. W miksturze można natknąć się na witaminę C, witaminę A oraz witaminy z grupy B.

Oprócz czosnku w skład naparu wchodzi miód, imbir oraz sok z cytryny. Większość ze składników znajdziemy we własnej kuchni. Przygotowanie herbaty jest banalnie proste. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

  • 2 ząbki czosnku

  • 15 ml soku z cytryny

  • 15 ml miodu

  • 5 g startego imbiru

  • 400 ml wody

(Canva.com / MarianVejcik)

Niezawodny przepis na czosnkową herbatę

Na początku ząbki czosnku rozgniatamy. Odkładamy je na około 5 minut. W tym czasie zawarte w nim związki będą mogły się ze sobą połączyć. Czosnek umieszczamy w naczyniu. Dodajemy do niego starty imbir.

Oba składniki zalewamy gorącą wodą. Nie powinna być wrząca. Nazbyt ciepła woda pozbawi czosnek i imbir składników odżywczych. Mieszankę odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wzbogacamy ją o sok z cytryny oraz miód.

Herbata z czosnku jest już gotowa. Warto dodać ją do swojego jadłospisu. Należy jednak pamiętać o tym, że osoby, które borykają się z przypadłościami takimi jak wrzody, powinny ostrożnie podchodzić do czosnku. W przypadku wszelkich wątpliwości najlepszym wyjściem jest kontakt z lekarzem.

Herbata czosnkowa jest dobrym wsparciem organizmu dla osób, które cierpią na cukrzycę. Napar obniża poziom homocysteiny, która przy wysokim stężeniu może doprowadzić do wystąpienia choroby. Wielbiciele czosnku powinni wiedzieć, jak posadzić go w domowych warunkach.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Pyszności; Interia Porady

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >