Przebojowy patent na kiszony kalafior podbija sieć. Smak kiszonki zachwyca największych koneserów
Znamy świetny patent na kiszony kalafior w niezwykłej odsłonie. Jest pyszny, delikatny i zdrowy, a przy tym wygląda wspaniale. Kalafior swój kolor zawdzięcza surowemu burakowi i kurkumie. Poznaj przepis na kiszony kalafior, smakuje lepiej niż ogórki kiszone.
Lato to idealna pora na przygotowywanie przetworów na zimę. Kiszonki zrobione z sezonowych, świeżych, wygrzanych na słońcu warzyw smakują obłędnie i są świetnym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty i sałatek.
Kiszony kalafior jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Zwykle przygotowujemy kiszonki z dodatkiem klasycznych przypraw, jednak dodanie dwóch niezwykłych składników do słoików sprawi, że już zapomnimy o tradycyjnym przepisie.
Do jednego słoika dodajmy pokrojonego buraka, do drugiego natomiast sproszkowaną kurkumę. Tak przygotowany kalafior po kilku tygodniach kiszenia zyska fenomenalny smak i kolor, wszyscy będą zachwyceni.
Przepis na kiszony kalafior
Składniki:
-
kalafior
-
2 ząbki czosnku
-
kawałek korzenia chrzanu
-
niejodowana sól kamienna (1 łyżka na 1 l wody)
-
liście laurowe
-
ziele angielskie
Dodatkowo:
-
łyżeczka mielonej kurkuma
-
mały, surowy burak
Jak zrobić kiszony kalafior?
Kalafior podziel na małe różyczki, włóż do wyparzonych słoików. Do jednego słoika wsyp kurkumę, do drugiego dodaj pokrojonego w plastry buraka. Do słoików dodaj również po kawałku chrzanu, ząbku czosnku, liściu laurowym i kilku ziarnach ziela angielskiego.
Zagotuj wodę z solą. Na 1 l wody dodaj łyżkę soli niejodowanej. Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, żeby ostygły. Słoiki zostaw na 2 tygodnie w kuchni i wynieś je później do spiżarni.
Kiszony kalafior smakuje wyśmienicie jako dodatek do drugiego dania, np. do polędwiczek wieprzowych . Kalafior doskonale sprawdzi się również jako dodatek do sałatek i zimnej płyty.
Jeśli szukasz pomysłu na podanie kalafiora- tu poznasz przepis Tomasza Strzelczyka na pieczony kalafior w maśle, jest pysznym dodatkiem obiadowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni
-
Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis
-
Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat
Źródło: hajduczeknaturalnie.pl