Przepis na polędwiczki wieprzowe duszone w pysznym sosie
Przepis na polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym to prosty sposób na wyjątkowo smaczny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Polędwiczki będą gotowe już po 40 minutach, będą miękkie, soczyste i pełne smaku. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe duszone.
Jeśli nie masz pomysłu na rodzinny obiad, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Polędwiczki w sosie własnym to bardzo prosty i smaczny obiad, który przygotujesz z kilku podstawowych składników, a mięso będzie idealnie miękkie już po 40 minutach duszenia.
Polędwiczki wieprzowe podaj z ziemniakami tłuczonymi lub puree ziemniaczanym. Mięso podaj z buraczkami lub ogórkami kiszonymi, a każdy będzie prosił o dokładkę. Polędwiczki przed duszeniem obtocz w mące i podsmaż na oleju, dzięki czemu nie rozpadną się podczas obróbki termicznej i będą idealnie miękkie.
Jeśli szukasz pomysłu na danie z polędwiczkami- tu poznasz przepis na polędwiczki w aksamitnym sosie musztardowym, wychodzą za każdym razem.
Przepis na polędwiczki wieprzowe duszone
Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
2 ząbki czosnku
duża cebula biała
łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
mąka pszenna do obtoczenia mięsa i zagęszczenia sosu
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe duszone?
Mięso umyj, pokrój w plastry i dokładnie osusz. Każdy kawałek oprósz solą, pieprzem, następnie obtocz w mące. Na patelni podsmaż mięso na oleju na złoty kolor, przełóż do większego garnka.
Na tej samej patelni zeszklij cebulkę z czosnkiem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i smaż jeszcze chwilę, następnie całość przełóż do mięsa. Do garnka wlej wodę, aby lekko przykrywała mięso.
Źródło zdjęcia: canva/hsagencia Dodaj majeranek i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40-45 minut. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj do garnka łyżkę mąki wymieszaną z odrobiną wody, mieszaj, aż mąka zagęści sos.