Pyszny i delikatny pieczony kalafior w maśle od Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk zdradził swój najlepszy patent na kalafiora. Poznajcie jego przepis na pyszny i delikatny pieczony kalafior w maśle. Wychodzi niezwykle delikatny, sto razy smaczniejszy od gotowanego. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, tak naprawdę wystarczy zrobić aromatyczne masło.
Jak przekonuje Tomasz Strzelczyk, pieczony kalafior jest o wiele smaczniejszy od tego z wody. Zachowuje bowiem więcej smaku i aromatu, a i konsystencję ma idealnie kremową. Tak przygotowany kalafior będzie doskonały na kolację. Możesz go też podać do obiadu.
W naszym materiale prezentujemy screeny z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, by pokazać wam, jak apetycznie wygląda ta potrawa. Mamy nadzieję, że wspólnie z Tomaszem Strzelczykiem zachęciliśmy was do jej przygotowania.
Przepis Strzelczyka na kalafior pieczony w maśle
Składniki:
2 nieduże kalafiory
150 g masła
skórka otarta z jednej cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
pół pęczka natki pietruszki
sól
100 g startego parmezanu
Przygotowanie pieczonego kalafiora według Strzelczyka
Kalafiory oczyść, opłucz, osusz. Połóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Masło umieść w rondelku. Dodaj do niego szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny, listki tymianku oraz posiekaną natkę pietruszki. Podgrzej, aż się rozpuści.
Gorącym, aromatycznym masłem przy użyciu pędzelka posmaruj kalafiory. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. godzinę.
Gdy kalafior będzie już miękki, posyp go startym parmezanem i wstaw do piekarnika jeszcze na 10-15 minut.
Wskazówka:
Jeśli kalafior zbyt szybko zacznie się rumienić w czasie pieczenia, przykryj go kawałkiem folii aluminiowej. Wówczas unikniesz przypalenia specjału.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis Tomasza Strzelczyka na ziemniaki z grilla, a także na sos kurkowy jego autorstwa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę
Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe
Źródło: filmik na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube