Przenigdy go nie depcz, jest wart fortunę. Najdroższy grzyb świata po 100 latach pojawił się w Polsce
W Polsce odnotowano obecność grzybów niezwykle cennego gatunku. Ostatni raz widziano je u nas ponad 100 lat temu. Gąska sosnowa, bo o niej właśnie mowa, należy o najbardziej cenionych grzybów na świecie. Koszt ich zakupu osiąga nawet 2 tysiące euro za kilogram.
W polskich lasach ponownie można napotkać cenne grzyby
Pierwsze odnotowane spotkanie z gąską sosnową miało miejsce w 1921 roku w Gdańsku. Od tamtego czasu słuch po grzybach zaginął. Po raz kolejny natknięto się na nie dopiero w 2021 roku w Zawoi. Od tamtej pory od czasu do czasu komuś dopisuje szczęście znalezienia niezwykłego gatunku.
Jak rozpoznać grzyby z gatunku gąski sosnowej
Aby móc pochwalić się znalezieniem gąski sosnowej, trzeba ją najpierw rozpoznać . Grzyby te, kiedy są jeszcze młode, mają podwinięte w stronę nóżek ranty kapeluszy. Sam kapelusz zaś ma barwę miodowo-brązową . Trzon jest bulwiasty i brązowo biały, a jego kształt rozszerza się ku dołowi .
Starsze osobniki mają kapelusze stożkowate i mięsiste . Ich kolor przybiera odcień brązu, który może kojarzyć się z barwą borowików . Ich kształt nadal jest charakterystycznie podwinięty przy brzegach .
Skórka tych grzybów jest gładka i w dotyku przypomina pieczarkę . W przeciwieństwie do niej gąska sosnowa jednak nie daje się wyhodować w warunkach sztucznych . To właśnie ten fakt sprawia, że jest gatunkiem tak cenionym i kosztownym .
Gąski sosnowe, jak sama nazwa wskazuje, możemy spotkać w sosnowych lasach . Lubią podłoże suche i piaszczyste . Grzyby tego gatunku rosnąć mogą pojedynczo lub w skupiskach. Koniecznie wypatrujcie ich podczas najbliższej wyprawy do lasu .
Do jakich celów kulinarnych wykorzystuje się najdroższe grzyby świata?
Gąski sosnowe mają w kuchni szerokie zastosowanie . Znane są ze swojego intensywnego cynamonowego aromatu . Zapach ten nie znika nawet po obróbce termicznej grzybów . Pokochali je szczególnie Japończycy, którzy gąski wręczają sobie nawet jak prezenty ślubne .
Cenne grzyby można podawać do wielu różnych dań . Szczególnie dobrze pasują do ryżu lub aromatycznych zup. W Azji chętnie łączy się je z jajkami i algami, bardzo popularnymi w tamtych rejonach .
Gąski sosnowe są wartościowe nie tylko ze względu na wyjątkowy smak . Kryje się w nich także bogactwo ważnych składników odżywczych . Wśród najważniejszych należy wymienić chociażby białko, błonnik, a także witaminy B1, B2, C, D i E .
Grzyby stanowią ponadto dobre źródło wartościowych pierwiastków . Znajdziemy wśród nich potas, fosfor, magnez, miedź i żelazo . Gąski wspierają układ odpornościowy i mają zdolność hamowania rozwoju chorób nowotworowych. Jak widać ich cenę usprawiedliwia nie tylko smak i aromat, ale również nieocenione wartości prozdrowotne . Wśród ciekawych gatunków grzybów znajduje się niezwykłej urody uszak bzowy . W polskich lasach łatwo obecnie natknąć się na smakowite smardze .