Smakosze.pl

Canva / Roman Budnyi

Lepiej zalewać ogórki kiszone ciepłą czy zimną wodą? Prawie każdy popełnia błąd

2 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Planujesz zrobienie ogórków kiszonych? Lepiej sprawdź, jaką wodą najlepiej je zalewać. Wiele osób popełnia fatalny błąd, dodając do słoików wrzątek. Tak przyrządzone ogórki tracą nie tylko na intensywności smaku.

W pozornie prostym przepisie na ogórki kiszone tkwi pewien haczyk

Przygotowanie ogórków kiszonych wydaje się banalną sprawą. Oczyszczone warzywa wystarczy ułożyć w słoikach, dodać przyprawy i zalać wodą z dodatkiem soli. Właśnie ten ostatni etap wywołuje niejednokrotnie uczucie niepewności. Rozwiewamy wątpliwości i  potwierdzamy, że do ogórków najlepsza jest woda letnia.

niezwykła metamorfoza Olafa Lubaszenki po diecie

Wyeliminował z diety tylko 1 składnik. Dzięki temu Olaf Lubaszenko schudł 80 kg

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego wrzątek to najgorszy sposób na robienie ogórków kiszonych?

Wiele przepisów na ogórki kiszone zawiera poważny błąd. W opisie przygotowań widnieje instrukcja o zalaniu warzyw gorącą wodą z dodatkiem soli. O ile do samej soli nie możemy się przyczepić, tak do temperatury wody jak najbardziej. Wrzątek zabije nie tylko smak ogórków kiszonych.

Zalewanie ogórków kiszonych wrzącą wodą sprawia, że warzywa tracą swoje wartości odżywcze. Wiele korzystnych związków rozpada się pod wpływem zbyt wysokiej temperatury. Jedzenie powinno być przecież nie tylko smaczne, ale także pożywne. Z tego względu szczerze odradzamy korzystanie z podobnych metod.

Gorąca woda dodana do ogórków kiszonych jest przyczyną jeszcze jednego problemu. Wrzątek hamuje proces fermentacji mlekowej. Będzie ona przebiegać dużo mniej intensywnie, przez co ogórki ukiszą się wolniej i w mniejszym stopniu.

Dlaczego ogórki powinno się zalewać letnią wodą?

Woda używana do ogórków kiszonych nie powinna być ani zbyt chłodna, ani za gorąca. Optymalna jej temperatura oscyluje w granicach 20 stopni. W takiej temperaturze zachowa się najwięcej składników odżywczych i witamin, które naturalnie występują w ogórkach. Letnia woda stworzy też idealne warunku dla bakterii, które odpowiedzialne są za proces fermentacji mlekowej.

Używanie wody letniej to nie tylko aspekt prozdrowotny. Nie bez znaczenia jest także korzyść praktyczna. W wodzie o temperaturze ok. 20 stopni znacznie skuteczniej rozpuszczą się przyprawy, których używamy do przyrządzania ogórków kiszonych.

Skąd najlepiej brać wodę używaną do kiszenia? Jej źródło nie ma aż tak dużego znaczenia. Wiele osób całkiem słusznie stawia na zwyczajną kranówkę. Należy jedynie upewnić się, że w naszych kranach nie płynie woda z dodatkiem chloru.

Jeśli nie masz pewności, jakiej jakości wodę dostarczają Twoje wodociągu, zawsze możesz wybrać te butelkową- niegazowaną. Idealnie sprawdzi się taka o średniej twardości. Zbyt twarda lub zbyt miękka zalewa może zaburzyć proces fermentacji mlekowej zachodzącej w ogórkach kiszonych. Z kiszonych warzyw przygotujesz najprostszą i najlepszą sałatkę . Czy piana zebrana na powierzchni zalewy od ogórków jest powodem do obaw ?

gotowe ogórki kiszone.png

najzdrowszy napar z kolendry według dietetyka

Wsyp 2 łyżki i zalej szklanką wrzątku. Dietetyk uznał ten napar za jeden z najzdrowszych

CZYTAJ DALEJ
sztuczki stosowane przez supermarkety

Tak naciągają nas w supermarketach. Poznaj najbardziej niechlubne sztuczki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >