Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Te kotlety mielone to prawdziwe niebo w gębie
Wszyscy znamy smak klasycznych kotletów mielonych. Czy wiesz jednak, jak łatwo sprawić, by były jeszcze pyszniejsze? Do mięsnej masy dodaj aromatyczne, podsmażone pieczarki. Gotowe kotlety nabiorą dzięki temu wyjątkowego smaku oraz staną się bajecznie wilgotne.
Kotlety mielone z dodatkiem pieczarek zachwycą wszystkich domowników
Kotlety mielone z pieczarkami to nie lada gratka. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a efekt finalny zapiera w piersiach dech. Po prostu zetrzyj pieczarki, podsmaż je z cebulą na złocisty kolor i dodaj do mięsa na kotlety. Absolutnie każdy poprosi o dokładkę.
Kotlety mielone z pieczarkami przygotujesz tak łatwo, jak to możliwe. Podsmażone grzyby dają im mnóstwo aromatu. Nie potrzebujesz w związku z tym żadnych przypraw poza klasyczna solą i pieprzem. Najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Bez konserwantów, bez spulchniaczy. Najlepszy chleb zrobisz z 4 składnikówPrzepis na bajecznie pyszne kotlety mielone z pieczarkami
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 10-15 pieczarek (200-300 g)
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety z pieczarkami?
Przygotuj dodatki do kotletów mielonych. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie opłucz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż do niej również pieczarki. Dodatki do kotletów mielonych smaż, aż odparuje nadmiar wody puszczony przez grzyby. Całość odstaw na bok, aby nieco przestygła.
Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski. Dodaj do niego jajko, bułkę tartą i przestudzoną zawartość patelni. Składniki dopraw do smaku za pomocą soli i pieprzu, wszystko razem starannie wymieszaj. Wyrabianie mięsa powinno zająć ok. 3-4 minuty, aby zrobiło się odpowiednio zwarte i dobrze napowietrzone.
Z mięsa wyrabiaj niewielkie kotlety mielone. Każdego z nich obtaczaj z bułce tartej. W międzyczasie na patelni rozgrzej ponownie porcję oleju.
Kotlety smaż z jednej strony na średnim ogniu na rumiany kolor. Kiedy będą już dobrze podsmażone przełóż je na drugą stronę i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz nieco moc palnika i trzymaj na ogniu przez kolejne kilka minut. Gotowe kotlety mielone podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Jeśli szukasz inspiracji na surówkę, mamy dla Ciebie idealny przepis. Cebulę w kotletach możesz łatwo zastąpić uwielbianym warzywem.