Przenigdy nie kiś w nich ogórków. Były kiedyś modne, ale sprawią więcej problemów niż pożytku
Trwa sezon na kiszenie ogórków. Chociaż na temat tego wspaniałego przetworu powiedziano już chyba niemal wszystko, to wciąż pojawiają się kwestie, które mogą budzić wiele emocji m.in. jakie naczynie wybrać do ich kiszenia. Eksperci zdecydowanie odradzają używania do tego plastikowych butelek lub pojemników.
W czym najlepiej kisić ogórki? Po pierwsze unikaj plastiku
Kilka lat temu pojawiła się “moda” na kiszenie ogórków w plastikowych wiaderkach, butelkach lub pojemnikach. Doświadczone gospodynie kręciły jednak na nią nosem i miały rację. Eksperci zdecydowanie odradzają ten sposób przechowywania tych przetworów. Powód?
Plastikowe wyroby zawierają bisfenol, który przenika do żywności i może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie . Dlatego, w dalszym ciągu najlepiej jest używać do tego szklanych słoików. Jak wybrać te najlepsze i czym ewentualnie można je zastąpić? Odpowiedź w dalszej części artykułu.
W czym najlepiej kisić ogórki?
Eksperci zalecają kiszenie ogórków w słoikach, kamionkach lub beczkach. Te ostatnie szczególnie sprawdzą się, gdy planujemy przygotować większe zapasy tego smakołyku. Jeśli robimy przetwory tylko dla naszej rodziny, z powodzeniem wystarczą do tego szklane słoiki.
Słoiki powinny spełniać jednak kilka wymagań. Po pierwsze muszą być przeźroczyste i wykonane z bezbarwnego szkła, co pomoże kontrolować stan naszych kiszonek. W żadnym wypadku, nie powinny być stare i zardzewiałe, ponieważ ukiszone w nich ogórki będą nadawać się tylko do wyrzucenia.
O czym należy pamiętać kisząc ogórki?
Kiszenie ogórków nie należy do trudnych czynności, ale warto trzymać się kilku zasad. Przede wszystkim należy unikać zalewania ich wrzątkiem, ponieważ w ten sposób mogą one stracić wiele cennych witamin i minerałów. Szerzej na ten temat przeczytacie w tym artykule . Jeśli natomiast szukacie sprawdzonego przepisu na ten smakołyk, to polecamy niezawodny patent siostry Anastazji .