Smakosze.pl

Canva / Bartosz Choroszewski ; ARTUR BARBAROWSKI / East News

Nikt nie robi ogórków kiszonych jak siostra Anastazja. Koniecznie zapisz sobie te proporcje

27 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Przedstawiamy prawdziwą petardę, jeśli chodzi o ogórki kiszone. Autorką przepisu jest nikt inny, jak słynna siostra Anastazja. Sekret jej receptury tkwi w idealnie dobranej proporcji soli kamiennej do wody, która wynosi 1 łyżkę na każdy litr. Zapamiętaj ją raz, a będziesz korzystać przez całe życie.

Najlepsze ogórki kiszone od siostry Anastazji

Ogórki kiszone są najbardziej znanymi i lubianymi przetworami w Polsce. Każdego roku partie słoików powstają w niezliczonych gospodarstwach domowych. Tak dopracowanego przepisu, jak ten od siostry Anastazji nie ma jednak nikt. Jej ogórki kiszone nie mają sobie równych.

Przyrządzenie doskonałych ogórków kiszonych jest banalną sprawą. Wystarczy wymieszać ze sobą odpowiednie składniki, aby uzyskać zalewę. Cała reszta procesu przebiega sama, bez naszego udziału. Kto raz wypróbował sposób siostry Anastazji, ten nigdy nie wrócił do starych nawyków.

nowy dyskont w Polsce

Nowy dyskont na polskim rynku. Ma wielki atut w porównaniu z Lidlem i Biedronką

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ogórki kiszone siostry Anastazji

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 główki czosnku
  • pęczek kopru z baldachami
  • korzeń chrzanu
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 2 l wody

Jak zrobić pyszne i chrupiące ogórki kiszone?

Przygotuj warzywa na ogórki kiszone. W tym celu włóż do je miski z zimną wodą. Pozostaw je w takiej kąpieli do namoczenia na ok. 2 godziny.

Czosnek i chrzan obierz. Razem z koprem porozkładaj te składniki do wyparzonych i czystych słoików. Do każdego naczynia powinna trafić równa ilość dodatków

W tak przygotowanych słoikach ciasno poukładaj ogórki. Powinny być one wkładane pionowo, jaśniejszym końcem do góry. W międzyczasie przygotuj zalewę do ogórków kiszonych.

Odmierzoną ilość wody przelej do garnka. Dodaj sól i całość zagotuj. Następnie zalej przygotowanym płynem słoiki i zakręć je, póki są gorące. Przez kolejne 6 dni przechowuj je w chłodnym zacienionym miejscu, a po upływie tego czasu zapasteryzuj. Ogórki papieskie stanowią dla klasycznych wersji nie lada konkurencję . Jeśli Twoje ogórki nie chcą się ukisić, być może popełniasz jeden z tych błędów .

gotowe ogórki kiszone.png
Canva / letty17

Źródło: kobieta.interia.pl

Czosnek niedźwiedzi jest chroniony

Jest pyszny i zdrowy, a Polacy zrywają go, gdzie się da. Niestety kara może być wysoka

CZYTAJ DALEJ
nowy dyskont w Polsce

Nowy dyskont na polskim rynku. Ma wielki atut w porównaniu z Lidlem i Biedronką

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >