Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie robi ogórków kiszonych jak siostra Anastazja. Koniecznie zapisz sobie te proporcje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.05.2023 22:26

Nikt nie robi ogórków kiszonych jak siostra Anastazja. Koniecznie zapisz sobie te proporcje

przepis na ogórki kiszone
Canva / Bartosz Choroszewski ; ARTUR BARBAROWSKI / East News

Przedstawiamy prawdziwą petardę, jeśli chodzi o ogórki kiszone. Autorką przepisu jest nikt inny, jak słynna siostra Anastazja. Sekret jej receptury tkwi w idealnie dobranej proporcji soli kamiennej do wody, która wynosi 1 łyżkę na każdy litr. Zapamiętaj ją raz, a będziesz korzystać przez całe życie.

Najlepsze ogórki kiszone od siostry Anastazji

Ogórki kiszone są najbardziej znanymi i lubianymi przetworami w Polsce. Każdego roku partie słoików powstają w niezliczonych gospodarstwach domowych. Tak dopracowanego przepisu, jak ten od siostry Anastazji nie ma jednak nikt. Jej ogórki kiszone nie mają sobie równych.

Przyrządzenie doskonałych ogórków kiszonych jest banalną sprawą. Wystarczy wymieszać ze sobą odpowiednie składniki, aby uzyskać zalewę. Cała reszta procesu przebiega sama, bez naszego udziału. Kto raz wypróbował sposób siostry Anastazji, ten nigdy nie wrócił do starych nawyków.

Nowy dyskont na polskim rynku. Ma wielki atut w porównaniu z Lidlem i Biedronką

Przepis na ogórki kiszone siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 główki czosnku
  • pęczek kopru z baldachami
  • korzeń chrzanu
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 2 l wody

Jak zrobić pyszne i chrupiące ogórki kiszone?

Przygotuj warzywa na ogórki kiszone. W tym celu włóż do je miski z zimną wodą. Pozostaw je w takiej kąpieli do namoczenia na ok. 2 godziny.

Czosnek i chrzan obierz. Razem z koprem porozkładaj te składniki do wyparzonych i czystych słoików. Do każdego naczynia powinna trafić równa ilość dodatków

W tak przygotowanych słoikach ciasno poukładaj ogórki. Powinny być one wkładane pionowo, jaśniejszym końcem do góry. W międzyczasie przygotuj zalewę do ogórków kiszonych.

Odmierzoną ilość wody przelej do garnka. Dodaj sól i całość zagotuj. Następnie zalej przygotowanym płynem słoiki i zakręć je, póki są gorące. Przez kolejne 6 dni przechowuj je w chłodnym zacienionym miejscu, a po upływie tego czasu zapasteryzuj. Ogórki papieskie stanowią dla klasycznych wersji nie lada konkurencję. Jeśli Twoje ogórki nie chcą się ukisić, być może popełniasz jeden z tych błędów.

gotowe ogórki kiszone.png
Canva / letty17

Źródło: kobieta.interia.pl