Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od 5 lat tylko tak robię ogórki, przepis na zalewę dostałam od cioci. Nigdy bym nie pomyślała o tym dodatku

Od 5 lat tylko tak robię ogórki, przepis na zalewę dostałam od cioci. Nigdy bym nie pomyślała o tym dodatku

Ogórki w zalewie musztardowej
Screen z filmu na kanale YouTube Prosty patent

Ogórki w tej zalewie królują na moim stole już od lat. Przepis otrzymałam od ciotki, która nie wyobraża sobie zwykłego kiszenia. Robi się je niemalże ekspresowo, a gorczycowy sos znakomicie podkreśla smak warzywa. Zimą zajada się nimi cała rodzina. Ogórki w zalewie musztardowej zasmakują każdemu.
 

Przepis na znakomite ogórki w zalewie musztardowej

Do zrobienia smakołyku potrzebne są oczywiście ogórki gruntowe. Konieczna jest też musztarda. Wybieram stołową, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście eksperymentowali i znaleźli swoją ulubioną. Przygotujcie też odpowiednią ilość wody i przypraw, a wszystko pójdzie jak z płatka.

Składniki na 1 słoik ogórków:

  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren gorczycy
  • zalewa

Składniki na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 250 ml octu spirytusowego
  • 330 g cukru
  • 60 g musztardy łagodnej
  • 60 g soli
To już oficjalne. Zacznie się od poniedziałku. Jeśli robisz przetwory, ruszaj do Biedronki skoro świt

Jak zrobić ogórki w zalewie musztardowej? Przepis jest banalny

Zaczynam od sporządzenia zalewy. W litrze wody rozprowadzam wszystkie dodatki i zagotowuję ją. Mieszam co jakiś czas — musztarda nie może stworzyć grudek. W międzyczasie obieram ogórki gruntowe i kroję je w ćwiartki

 W każdym z czystych słoików na ogórki w zalewie musztardowej umieszczam przyprawy, a następnie kawałki warzywa — muszą być blisko siebie. Wlewam ciepły płyn z garnka i zakręcam szczelnie. Pasteryzuję w piekarniku.

Jak podać ogórki w zalewie musztardowej?

Wyraziste warzywo świetnie pasuje zarówno do pieczonych mięs czy wędlin, jak i do warzywnych pasztetów. Serwowane jako przystawka lub element kanapek będzie smakowało fantastycznie. Możecie też pokroić je w kostkę i podać do obiadu zamiast surówki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne ogórki. Spróbujcie koniecznie tradycyjnego kiszenia. Przepis z XIX wieku ułatwi wam ich przygotowanie. Być może kusząca okaże się także prosta receptura na pyszne ogórki po koreańsku — są pikantne i pełne charakteru.

Ogórki w zalewie musztardowej są pyszne.jpg
canva/~Userdef34251_869