Od 5 lat tylko tak robię ogórki, przepis na zalewę dostałam od cioci. Nigdy bym nie pomyślała o tym dodatku
Ogórki w tej zalewie królują na moim stole już od lat. Przepis otrzymałam od ciotki, która nie wyobraża sobie zwykłego kiszenia. Robi się je niemalże ekspresowo, a gorczycowy sos znakomicie podkreśla smak warzywa. Zimą zajada się nimi cała rodzina. Ogórki w zalewie musztardowej zasmakują każdemu.
Przepis na znakomite ogórki w zalewie musztardowej
Do zrobienia smakołyku potrzebne są oczywiście ogórki gruntowe. Konieczna jest też musztarda. Wybieram stołową, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście eksperymentowali i znaleźli swoją ulubioną. Przygotujcie też odpowiednią ilość wody i przypraw, a wszystko pójdzie jak z płatka.
Składniki na 1 słoik ogórków:
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5-6 ziaren gorczycy
- zalewa
Składniki na zalewę:
- 1 litr wody
- 250 ml octu spirytusowego
- 330 g cukru
- 60 g musztardy łagodnej
- 60 g soli
Jak zrobić ogórki w zalewie musztardowej? Przepis jest banalny
Zaczynam od sporządzenia zalewy. W litrze wody rozprowadzam wszystkie dodatki i zagotowuję ją. Mieszam co jakiś czas — musztarda nie może stworzyć grudek. W międzyczasie obieram ogórki gruntowe i kroję je w ćwiartki
W każdym z czystych słoików na ogórki w zalewie musztardowej umieszczam przyprawy, a następnie kawałki warzywa — muszą być blisko siebie. Wlewam ciepły płyn z garnka i zakręcam szczelnie. Pasteryzuję w piekarniku.
Jak podać ogórki w zalewie musztardowej?
Wyraziste warzywo świetnie pasuje zarówno do pieczonych mięs czy wędlin, jak i do warzywnych pasztetów. Serwowane jako przystawka lub element kanapek będzie smakowało fantastycznie. Możecie też pokroić je w kostkę i podać do obiadu zamiast surówki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne ogórki. Spróbujcie koniecznie tradycyjnego kiszenia. Przepis z XIX wieku ułatwi wam ich przygotowanie. Być może kusząca okaże się także prosta receptura na pyszne ogórki po koreańsku — są pikantne i pełne charakteru.