Przenigdy nie kupuj mięsa w takich opakowaniach. Może kumulować bakterie
Mięso, które wciąż chętnie kupują konsumenci, jest jednym z najgorszych. Jego spożywanie może prowadzić do zatrucia, a nawet poważnych chorób. Za niebezpieczeństwo odpowiada złe opakowanie. Dowiedz się, jakiego mięsa nie kupować, a nie narazisz całej rodzinie na poważne konsekwencje.
Najgorsze mięso z tych opakowań
Wielu z nas chętnie kupuje mięso w plastikowym opakowaniu. Nie jest to jednak najlepszy wybór i nie chodzi tutaj tylko o jakość mięsa, ale o samo opakowanie. Bardzo często dochodzi w nim do tak zwanego bombażu, czyli sytuacji, w której wieko lub dno opakowania jest wydęte.
Jest to oznaka, że z produktem dzieje się coś niedobrego i nie powinniśmy takiego produktu kupować. Za taki stan rzeczy odpowiadają co najmniej trzy czynniki:
- nieszczelne opakowanie
- przechowywanie produktu w nieodpowiednich warunkach
- niewłaściwa obróbka mięsa podczas produkcji.
![mięso w oapkowaniach.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_w_oapkowaniach_2ce7ce24a3.jpg)
Dlaczego nie można jeść mięsa z bombażem?
Mięso z opakowań, w których doszło do wypuklenia opakowania, z dużą dozą prawdopodobieństwa zawiera bakterie i mikroorganizmy, które niezbyt dobrze współpracują z naszym organizmem . Spożycie takie mięsa może prowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. Najczęściej objawia się ono bólem brzucha, wymiotami i biegunką.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Dlatego nigdy nie kupuj takiego mięsa, a jeżeli zauważysz taki produkt w sklepie, zgłoś to obsłudze sklepu. Pamiętaj również, że do zepsucia mięsa mogło dojść pomimo nie przekroczenia terminu ważności. W tym wypadku lepiej kierować się wyglądem opakowania niż datą świeżości produktu.
![mieso w paczkach.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_w_paczkach_ff0f37cad3.jpg)
Z tym mięsem uważaj
Jednym z mięs, które najczęściej trafia na nasze stoły, jest wieprzowina . Choć jest smaczna i ma całkiem niezły skład, nie powinno spożywać się jej w nadmiarze. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) twierdzi, że nadmierne spożycie tego mięsa sprzyja rozwojowi nowotworów. Najbardziej narażone organy to: jelito grube, przełyk, wątroba, trzustka, a nawet płuca.
Wieprzowina także sporo tłuszczu, który przyczynia się do zwiększenia w organizmie cholesterolu LDL, który uważany jest za szkodliwy. W dodatku źle przyrządzona wieprzowina zawiera także sporo pasożytów, dlatego warto zwrócić uwagę i na tę kwestię.
Wybierając mięso na obiad, zwróć uwagę nie tylko na opakowanie, ale i na to jaki rodzaj mięsa kupujesz. Tego składnika nie może w naszej diecie zabraknąć, ale nie można ograniczać się tylko do wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Ważna jest różnorodność.
![wieprzo.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/wieprzo_d00424e567.jpg)