Smakosze.pl Produkty Przenigdy nie kupuj mięsa w takich opakowaniach. Może kumulować bakterie
Fot. Canva/sergeyryzhov

Przenigdy nie kupuj mięsa w takich opakowaniach. Może kumulować bakterie

9 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mięso, które wciąż chętnie kupują konsumenci, jest jednym z najgorszych. Jego spożywanie może prowadzić do zatrucia, a nawet poważnych chorób. Za niebezpieczeństwo odpowiada złe opakowanie. Dowiedz się, jakiego mięsa nie kupować, a nie narazisz całej rodzinie na poważne konsekwencje.

Najgorsze mięso z tych opakowań

Wielu z nas chętnie kupuje mięso w plastikowym opakowaniu. Nie jest to jednak najlepszy wybór i nie chodzi tutaj tylko o jakość mięsa, ale o samo opakowanie. Bardzo często dochodzi w nim do tak zwanego bombażu, czyli sytuacji, w której wieko lub dno opakowania jest wydęte.

Jest to oznaka, że z produktem dzieje się coś niedobrego i nie powinniśmy takiego produktu kupować. Za taki stan rzeczy odpowiadają co najmniej trzy czynniki:

  • nieszczelne opakowanie
  • przechowywanie produktu w nieodpowiednich warunkach
  • niewłaściwa obróbka mięsa podczas produkcji.
mięso w oapkowaniach.jpg
Fot. Canva/Ulirika
Wsyp do kawy zamiast cukru. Nic tak nie podkręci metabolizmu i doda energii

Dlaczego nie można jeść mięsa z bombażem?

Mięso z opakowań, w których doszło do wypuklenia opakowania, z dużą dozą prawdopodobieństwa zawiera bakterie i mikroorganizmy, które niezbyt dobrze współpracują z naszym organizmem . Spożycie takie mięsa może prowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. Najczęściej objawia się ono bólem brzucha, wymiotami i biegunką.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Dlatego nigdy nie kupuj takiego mięsa, a jeżeli zauważysz taki produkt w sklepie, zgłoś to obsłudze sklepu. Pamiętaj również, że do zepsucia mięsa mogło dojść pomimo nie przekroczenia terminu ważności. W tym wypadku lepiej kierować się wyglądem opakowania niż datą świeżości produktu.

mieso w paczkach.jpg
Fot. Canva

Z tym mięsem uważaj

Jednym z mięs, które najczęściej trafia na nasze stoły, jest wieprzowina . Choć jest smaczna i ma całkiem niezły skład, nie powinno spożywać się jej w nadmiarze. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) twierdzi, że nadmierne spożycie tego mięsa sprzyja rozwojowi nowotworów. Najbardziej narażone organy to: jelito grube, przełyk, wątroba, trzustka, a nawet płuca.

Wieprzowina także sporo tłuszczu, który przyczynia się do zwiększenia w organizmie cholesterolu LDL, który uważany jest za szkodliwy. W dodatku źle przyrządzona wieprzowina zawiera także sporo pasożytów, dlatego warto zwrócić uwagę i na tę kwestię.

Wybierając mięso na obiad, zwróć uwagę nie tylko na opakowanie, ale i na to jaki rodzaj mięsa kupujesz. Tego składnika nie może w naszej diecie zabraknąć, ale nie można ograniczać się tylko do wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Ważna jest różnorodność.

wieprzo.jpg
Fot. Canva/clubfoto
Takie mini pączki robię zawsze na Tłusty Czwartek. Rodzina nie chce jeść nic innego
Weź marchewkę i czerwoną kapustę i zalej je tym sosem. Ta surówka to mistrzostwo świata
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy