Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź marchewkę i czerwoną kapustę i zalej je tym sosem. Ta surówka to mistrzostwo świata
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 08.02.2025 19:12

Weź marchewkę i czerwoną kapustę i zalej je tym sosem. Ta surówka to mistrzostwo świata

Czerwona kapusta podana na dużym talerzu
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Surówka to obowiązkowy dodatek do drugiego dania obiadowego. Razem z ziemniakami i np. kotletem schabowym pełnowartościowy posiłek, który dzięki tym składnikom jest kompletny. Surówek jest mnóstwo, dlatego nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby stworzyć przepis na kolejną, która idealnie wpasuje się w posiłek. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na przepyszną surówkę z czerwonej kapusty i marchewki. 

Surówka, czyli obowiązkowe uzupełnienie obiadu

Mizeria, kapusta kiszona z marchewką czy buraczki to jedne z najpopularniejszych surówek w naszym kraju. Pasują idealnie między innymi do kotletów schabowych czy też kotletów mielonych. Jednak przez to, że są tak popularne, to niektórym mogą się po jakimś czasie znudzić. Dlatego warto próbować nowych smaków i eksperymentować w kuchni

Czerwona kapusta umieszczona w przezroczystej misce
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Surówka to nie tylko dodatek do obiadu. Dzięki niej nasz posiłek lepiej prezentuje się wizualnie oraz jest wzbogacony o dużą ilość wartości odżywczych. Surówka z czerwonej kapusty i marchewki to idealne uzupełnienie posiłku.

Czerwona kapusta z marchewką i cebulą
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie
Żaden ocet. Wlej do czajnika ten składnik, a odkamienisz go w kilka sekund bez przykrego zapachu

Surówka z czerwonej kapusty i marchewki

Surówka z czerwonej kapusty i marchewki to świetna alternatywa dla tych dodatków obiadowych, które nam się już znudziły. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • czerwona kapusta
  • 1 duża marchew 
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 Łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka  cukru
  • natka pietruszki
  • sól 
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszna surówkę do obiadu?

Przygotowanie takiej surówki jest szybkie i proste, a jej smak jest niesamowity

W pierwszej kolejności kroimy drobno czerwoną kapustę i przekładamy ją do miski. Doprawiamy solą i odstawiamy na około pół godziny

Po upływie tego czasu dodajemy nasze kolejne składniki, czyli startą marchewkę i drobno posiekaną czerwoną cebulę. 

Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli majonez, odrobinę octu jabłkowego, cukier, musztarda, troszkę soku z cytryny. Możemy również dodać świeżą natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. 

Tak przygotowana surówkę podajemy do ulubionego obiadu.

Surówka z czerwonej kapusty i marchewki podana w misce
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Sprawdź przepis na obiad z mięsa mielonego i ziemniaków. Zobacz, jak skutecznie odkamienić czajnik