Smakosze.pl Porady Przenigdy nie kupuj takich mandarynek. Będą kwaśne
Canva / Изображения пользователя Malsveta2022

Przenigdy nie kupuj takich mandarynek. Będą kwaśne

16 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mandarynki od lat towarzyszą nam podczas świąt Bożego Narodzenia. Niewielkie pomarańczowe owoce roztaczają wokół siebie charakterystyczny cytrusowy aromat. Jak wybrać spośród nich te najbardziej słodkie? Prawdę o smaku mandarynek powie nam ich wygląd oraz waga.

Kwaśna mandarynka z małą ilością soku nie jest niczym smacznym. Uciążliwe obieranie zakończone jedzeniem miąższu wypełnionego pestkami potrafi skutecznie zepsuć humor. Poniżej podpowiemy, jak wybrać najlepsze mandarynki w sklepie na podstawie ich wyglądu, a także skąd pochodzą najsmaczniejsze owoce.

Jak rozpoznać najsłodsze mandarynki na podstawie ich wyglądu?

Wybór idealnych mandarynek może wydawać się karkołomnym zadaniem . Jak wśród ogromnego asortymentu wybrać te właściwe? Wystarczy znać kilka zasad, aby z łatwością odróżnić słodkie owoce, od tych cierpkich .

Zwróć uwagę na kolor skórki mandarynek . Słodkie owoce charakteryzują się intensywną pomarańczową barwą . Unikaj tych zielonkawych, żółtych i blado pomarańczowych . Najprawdopodobniej są niedojrzałe, przez co nie będą smakować dobrze .

Pozostając przy skórce, warto ocenić jej grubość . Słodkie i soczyste mandarynki mają skórkę grubą i luźną . Cienka i mocno napięta może zwiastować nieprzyjemny cierpki smak . Skórka dojrzałego owocu rozsiewa także intensywny cytrusowy aromat , podczas gdy ta z mandarynki kwaśnej jest praktycznie bezzapachowa.

Spójrz na miejsce po gałązce mandarynki . W słodkich egzemplarzach jest ono białe i miękkie . Zdrewniały i brązowy punkcik charakteryzuje owoce gorzkie i wysuszone zbyt długim przechowywaniem .

Ostatnim kryterium, jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny mandarynek, jest rozmiar. Małe i ciężkie owoce są słodkie i soczyste . Mandarynki duże i lekkie są nieprzyjemnie suche przez znikomą zawartość soku .

Jakie są odmiany mandarynek i gdzie rosną najsmaczniejsze owoce?

W naszych sklepach możemy najczęściej spotkać 3 różne odmiany mandarynek . Każda z nich ma swoją charakterystykę, jeśli chodzi o smak. Poniżej przedstawiamy więcej szczegółów na ten temat .

Satsuma to bezpestkowe mandarynki łatwe w obieraniu . Są niewielkich rozmiarów, a ich smak, lekko kwaskowaty, podobny jest do smaku pomarańczy . Można poznać je po kulistym, nieco spłaszczonym kształcie .

Mandarynki tangelo powstały ze skrzyżowania z grejfrutem . Smak mają orzeźwiający a skórkę luźną i grubą . Ich cechą charakterystyczną jest zwężający się czubek .

Najbardziej popularne w sklepach są klementynki . Smakują jak połączenie mandarynki z nieco gorzką pomarańczą . Są małe i dosyć słodkie, z lekko kwaskowatą nutą . W ich miąższu znajdziemy znikomą ilość pestek .

Coraz częściej w większych sklepach możemy znaleźć informację o pochodzeniu poszczególnych owoców . W przypadku mandarynek najlepiej postawić na marokańskie lub hiszpańskie . Unikajmy natomiast owoców pochodzących z Turcji. Zazwyczaj są kwaśne oraz pełne pestek . Skórkę z mandarynki możesz wykorzystać w niezwykły sposób . Smak pomarańczy rozpoznasz po kilku cechach ich zewnętrznego wyglądu .

Canva / Изображения пользователя Malsveta2022
Canva / Изображения пользователя Malsveta2022

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy