Wyśmienity seromakowiec. Połączenie 2 ulubionych mas zadowoli wszystkich świątecznych gości
Seromakowiec jest ciastem, które zadowoli jednocześnie wielbicieli sernika i makowca. Wypiek składający się z dwóch uwielbianych mas jest szybki do przygotowania, elegancki i niezwykle smaczny. Warto przygotować go na Święta, zwłaszcza jeśli macie dylemat, które ciasto upiec.
Seromakowiec najlepiej przygotować z domowej masy makowej. Taki wyrób gwarantuje najlepszy smak ciasta. Jeśli nie dysponujesz odpowiednią ilością czasu, możesz oczywiście wykorzystać do tego przepisu gotową, kupną masę makową.
Przepis na doskonały seromakowiec
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 żółtka
2 łyżeczki śmietany 18%
80 g zimnego masła
Składniki na masę makową:
4 szklanki maku
1 niepełna szklanka cukru
5 jajek
1 szklanka rodzynek
aromat migdałowy
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego
1 szklanka cukru
6 jajek
250 g masła
1 opakowanie budyniu waniliowego
szczypta soli
Jak upiec apetyczny seromakowiec?
Przygotuj ciasto na spód do seromakowca. Mąkę z cukrem pudrem przesiej na blat, dodaj cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę oraz zimne masło. Składniki przesiekaj nożem, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. Owiń je folią i wstaw na godzinę do lodówki.
Po upływie tego czasu ciasto na seromakwiec rozwałkuj na podsypanym odrobiną mąki blacie. Płat ciasta włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut.
Mak do seromakowca zalej gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut. Następnie odcedź go z wody i dwukrotnie przepuść przez maszynkę. Jajka ubij z cukrem, dodaj do nich zmielony mak, rodzynki oraz aromat rumowy. Całość dokładnie wymieszaj na niskich obrotach miksera.
Przygotuj masę serową do seromakowca. Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem. Następnie dodaj do nich twaróg i proszek budyniowy, całość wymieszaj. Białka z jajek ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami na masę serową.
Na podpieczony spód seromakowca wyłóż masę makową. Wyrównaj ją, a następnie na nią wylej masę serową. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 65-70 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Gotowy seromakowiec możesz udekorować domowym lukrem i skórką pomarańczową.
Sernik Roberta Makłowicza przygotowywany jest według klasycznego przepisu. Najlepsze makowce wychodzą z tym babcinym przepisem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
W jakiej wodzie najlepiej moczyć suszone grzyby? Głęboki smak i aromat gwarantowane
Piernik staropolski dojrzewający zachwyca od wieków. Pełna smaku bożonarodzeniowa klasyka
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama