Przenigdy nie wylewaj zalewy z groszku. Nie żartujemy, zrobisz z niej najtańszy i najlepszy majonez
Pewnie jak większość osób wylewasz zalewę z groszku konserwowego. Możesz ją jednak spożytkować w ciekawy sposób. Z wody spod groszku zrobisz rewelacyjny roślinny majonez. Produkt będzie w dodatku zdrowy, dzięki całkowitej kontroli nad jego składem.
W kilka chwil zamień wodę w majonez
Aquafaba, czyli woda z groszku ma w kuchni rozmaite zastosowanie. Często zastępuje jajko w kuchni wegańskiej. Taka też rola przypada jej w przypadku pomysłowego majonezu. Za jednym zamachem zapobiegasz marnotrawstwu i zyskujesz pyszny sos.
Ceny majonezu w sklepach poszły ostatnio w górę. Za słoik trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych. Tymczasem z kilku prostych produktów zrobisz swój własny- po kosztach. Ten patent nie ma słabych stron.
Przepis na pomysłowy majonez z wody po groszku konserwowym
Składniki:
- zalewa z groszku konserwowego (ok. 150 ml) w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- ok. 400 ml oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z połowy cytryny
- ½ łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Najlepszy majonez z wody z groszku zielonego krok po kroku
Zalewę z groszku konserwowego wlej do wysokiego, wąskiego naczynia . Dodaj do niego płatki drożdżowe, sok z cytryny, musztardę i przyprawy . Składniki miksuj blenderem ręcznym do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana .
Do powstającego majonezu zacznij stopniowo dolewać olej . Cały czas blenduj, jednak nie wykonuj żadnych ruchów urządzeniem . W połowie ilości tłuszczu dodaj ruch w płaszczyźnie góra-dół . Przerwij miksowanie w momencie, w którym majonez stanie się gęsty i błyszczący .
Gotowy sos od razu zdatny jest do jedzenia . Możesz go także przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce . Powinien stać tam nie dłużej, niż 10 dni od momentu przyrządzenia . Idealnie nadaje się na przykład do sałatek oraz kanapek . Poznaj szokującą prawdę odnośnie cen sklepowego majonezu . Warto znać ten fakt dotyczący konserwowanych warzyw .