Smakosze.pl Przepisy Przenigdy nie wylewaj zalewy z groszku. Nie żartujemy, zrobisz z niej najtańszy i najlepszy majonez
Canva / HandmadePictures

Przenigdy nie wylewaj zalewy z groszku. Nie żartujemy, zrobisz z niej najtańszy i najlepszy majonez

8 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pewnie jak większość osób wylewasz zalewę z groszku konserwowego. Możesz ją jednak spożytkować w ciekawy sposób. Z wody spod groszku zrobisz rewelacyjny roślinny majonez. Produkt będzie w dodatku zdrowy, dzięki całkowitej kontroli nad jego składem.

W kilka chwil zamień wodę w majonez

Aquafaba, czyli woda z groszku ma w kuchni rozmaite zastosowanie. Często zastępuje jajko w kuchni wegańskiej. Taka też rola przypada jej w przypadku pomysłowego majonezu. Za jednym zamachem zapobiegasz marnotrawstwu i zyskujesz pyszny sos.

Ceny majonezu w sklepach poszły ostatnio w górę. Za słoik trzeba zapłacić nawet kilkanaście złotych. Tymczasem z kilku prostych produktów zrobisz swój własny- po kosztach. Ten patent nie ma słabych stron.

Wielkie zmiany w Biedronce od 13 marca. Klienci nie będą zadowoleni

Przepis na pomysłowy majonez z wody po groszku konserwowym

Składniki:

  • zalewa z groszku konserwowego (ok. 150 ml) w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • ok. 400 ml oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

Najlepszy majonez z wody z groszku zielonego krok po kroku

Zalewę z groszku konserwowego wlej do wysokiego, wąskiego naczynia . Dodaj do niego płatki drożdżowe, sok z cytryny, musztardę i przyprawy . Składniki miksuj blenderem ręcznym do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana .

Do powstającego majonezu zacznij stopniowo dolewać olej . Cały czas blenduj, jednak nie wykonuj żadnych ruchów urządzeniem . W połowie ilości tłuszczu dodaj ruch w płaszczyźnie góra-dół . Przerwij miksowanie w momencie, w którym majonez stanie się gęsty i błyszczący .

Gotowy sos od razu zdatny jest do jedzenia . Możesz go także przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce . Powinien stać tam nie dłużej, niż 10 dni od momentu przyrządzenia . Idealnie nadaje się na przykład do sałatek oraz kanapek . Poznaj szokującą prawdę odnośnie cen sklepowego majonezu . Warto znać ten fakt dotyczący konserwowanych warzyw .

majonez w słoiku.png
Canva / Africa Images

Szokujące wyznanie Gessler. Kuchenne Rewolucje znikną z anteny?
Dietetyk zbadał skład chleba za 3 zł z Biedronki. Wnioski powalają
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy