Przenigdy nie wyrzucaj warzyw z rosołu. Zrobisz z nich obiad na drugi dzień
Warzywa z rosołu nie muszą trafiać do kosza. Z pozornie bezużytecznego już produktu można przygotować pyszne kotlety na kolejny obiad. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wyszukanych składników. Spróbujecie?
Gotowanie w stylu zero waste nierzadko pozwala na uzyskanie ciekawych i smacznych dań. Nie inaczej będzie w przypadku kotletów z warzyw z rosołu, które dziś wam proponujemy. Prosty posiłek z resztek zachwyci całą rodzinę, a przyrządzicie go bez większego wysiłku.
Przepis na pyszne kotlety z warzyw z rosołu
Składniki:
-
marchewki, seler oraz pietruszka z rosołu
-
3 większe ziemniaki
-
200 g świeżego jarmużu
-
2 jaja lub zamiennik
-
2 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżka soku z cytryny
-
szczypiorek lub cebula dymka
-
sól, pieprz do smaku
-
bułka tarta do obtaczania
-
olej do smażenia
Jak zrobić znakomite kotlety? Wykorzystajcie warzywa z rosołu
Zaczynamy od obrania, umycia i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Studzimy je, a w międzyczasie gotujemy opłukany jarmuż. Około 10 minut przyrządzania na parze powinno wystarczyć, by zmiękł . Zielone warzywo odciskamy z wody i siekamy.
Jarzyny z rosołu opłukujemy dokładnie z reszek zupy i odsączamy je. Rozdrabniamy wraz z chłodnymi ziemniakami np. przy pomocy widelca. Dodajemy rozdrobniony szczypiorek, jajka lub ich zamiennik, sok z cytryny, trochę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Starannie mieszamy.
Wsypujemy mąkę, a po połączeniu jej z resztą składników przenosimy masę na godzinę do lodówki. Formujemy lekko spłaszczone kotlety , obtaczamy je w bułce tartej i smażymy do zrumienienia z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy z surówkami. Smacznego.
Wskazówka: zamiast jaj sprawdzi się kleik z siemienia lnianego. Dwóm sztukom kurzego nabiału odpowiadają 2 łyżki mielonych ziaren namoczone w 6 łyżkach wrzątku. Kotlety z tym dodatkiem będą wegańskie.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie warzyw z rosołu. Polecamy prosty patent na znakomity pasztet do kanapek . Marchewki możecie też z powodzeniem wykorzystać do kremu z dyni czy pomidorów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tak kucharka robi kotlety schabowe Zagłoba. Prosta modyfikacja, a smak palce lizać
-
Dietetyczka zaleciła najlepsze ciasto dla łasuchów. Od niego nie przytyjesz
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama