Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania
Por jest warzywem chętnie używanym w naszej kuchni do rozmaitych potraw. Najczęściej wykorzystujemy jego białą połowę, a resztę wyrzucamy, nie mając zupełnie pomysłu jak wykorzystać zieloną część pora. Poniżej przedstawiamy zaskakujący przepis na porowe puree oraz pyszne chipsy z pora.
Do wymienionych przepisów nadają się pory młode, które poznamy po sztywnych intensywnie zielonych liściach. W przypadku porów starych i przerośniętych nadal możemy podpowiedzieć, jak wykorzystać zieloną część pora. Odetnij ją, zwiąż gumką i wsadź do zamrażarki. Taka mrożonka przyda się doskonale do gotowania rosołu.
Jak wykorzystać zieloną część pora w puree
Puree jest dobrą odpowiedzią na pytanie , jak wykorzystać zieloną cześć pora. Odcięte jasnozielone zielone liście wystarczy dokładnie umyć i pokroić w mniejsze kawałki . Tak przygotowane warzywo wrzucamy do blendera .
W następnej kolejności dodajemy trochę wywaru mięsnego lub warzywnego , doprawiamy nieco solą i pieprzem i miksujemy na gładko. Takie puree z pora możemy poporcjować i zamrozić w foremkach do lodu . Aby wykorzystać zieloną część pora, należy taką kostkę dodać do zupy czy sosu aby wzbogacić ich smak.
Jasnozielone liście pora możemy również miksować np. z oliwą, czosnkiem, ziołami i odrobiną soku z cytryny. Ta pyszna pasta jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, np. do makaronu . Dla wielbicieli wyrazistych smaków może służyć jako pasta do kanapek .
Jak wykorzystać zieloną część pora do zrobienia chipsów
Z zielonej części pora z powodzeniem przygotujemy smaczny i zdrowy dodatek np. do zup czy sosów . To dobry patent na to, jak wykorzystać zieloną część pora. Białą oraz jasnozieloną część warzywa kroimy w cienkie plasterki .
Przygotowane krążki z pora smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie obtaczamy w tłuszczu . Takie porowe chipsy smażymy potem przez ok. pół godziny, aż staną się odpowiednio chrupiące . Z pora możesz wyczarować przepyszną surówkę . Czy znasz tę gruzińską potrawę z zielonych części pora ?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na domową polewę czekoladową. Udekorujesz nią każde ciasto
-
Pożywna zupa z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Pełna smaku, jak żadna inna
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama