Smakosze.pl
por

canva/sanapadh

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

5 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Nie wiesz, co zrobić z zielonej części pora? Mamy na nią prosty sposób — przygotuj z niej i z jeszcze kilku warzyw jednogarnkową potrawkę gruzińską. Problem sam się pysznie rozwiązuje, a ty masz niezwykłe i pełne smaku danie na obiad. Podaj je na przykład z pieczywem, a będzie idealne na lato.

Por nie jest zbyt popularny w naszej kuchni. Zwykle dodajemy go do zup, czasem zapiekamy lub robimy z niego surówkę. Zazwyczaj jednak sięgamy po zwartą, białą część, która jest łagodniejsza w smaku. Ma też mniej włóknistą strukturę od części zielonej, na którą zwykle nie mamy pomysłu. Może i nie jest ona zbyt delikatna, ale z pewnością pełna smaku i składników odżywczych i szkoda ją zmarnować.

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

CZYTAJ DALEJ

Zielona część pora z pewnością doskonale nadaje się na zupę-krem. Po ugotowaniu jej z ziemniakami i zblendowaniu widać tylko piękny kolor i czuć wspaniały smak. Gruzini przyrządzają zaś z zielonej części pora niezwykłą potrawkę, na którą przepis podajemy poniżej.

Receptura na gruzińską potrawkę z pora

Składniki:

  • 2 średniej wielkości por lub 3-4 zielone części pora

  • 1 cebula

  • 1 mała pietruszka

  • mały kawałek korzenia selera

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

  • po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, natki selera, kopru, mięty i zielonej kolendry

  • sól, pieprz

Przygotowanie jednogarnkowej potrawki z pora

Pory oczyść, dokładnie wypłucz. Cebulę obierz. Pory i cebulę drobno pokrój. Pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

W garnku zagotuj 1,5 l wody. Wrzuć do niej rozdrobnione warzywa i gotuj je ok. 10 minut na niedużym ogniu.

Mąkę wsyp do 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszaj. Wlej do garnka, wymieszaj, by nie było grudek. Gotuj na małym ogniu.

Orzechy przebierz, drobno posiekaj, wsyp do potrawki. Mieszając, gotuj całość około 10 minut. Dodaj posiekaną zieleninę, wymieszaj.

Potrawkę dopraw solą i pieprzem. Garnek przykryj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie podawaj potrawkę na gorąco, posypaną np. startym, żółtym serem.

Na naszej stronie znajdziesz również przepis na surówkę z pora, a także na zupę porową.

por

canva/AlexKosev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obliczagruzji.monomit

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >