Smakosze.pl Przepisy Przepiękne ciasto bez pieczenia góra lodowa. Znane i lubiane
screen z filmu pochodzi z kanału Przepisy Joli na YouTube

Przepiękne ciasto bez pieczenia góra lodowa. Znane i lubiane

10 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto góra lodowa to idealny deser bez pieczenia dla całej rodziny. Masa budyniowa przełożona herbatnikami z dodatkiem biszkoptów i słodkiej polewy czekoladowej tworzą ciasto, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na przepiękne ciasto bez pieczenia góra lodowa.

Ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, są pyszne, a ich przygotowanie trwa o wiele krócej niż tradycyjne pieczenie. Ciasto góra lodowa jest doskonałym deserem do kawy, a zrobisz je bardzo szybko z kilku prostych składników.

Góra lodowa swoją nazwę zawdzięcza polewie czekoladowej, która pięknie zastyga na powbijanych pod kątem biszkoptach. Całe ciasto ma doskonały smak, jest słodkie, waniliowe z aksamitną polewą przygotowaną z prawdziwej czekolady. Dosłownie rozpływa się w ustach.

Ciasto będzie doskonałą niespodzianką dla najbliższych, a także na wizytę gości i spotkanie z przyjaciółmi. Mocno schłodzony deser smakuje wybornie podany z filiżanką czarnej, mocnej kawy.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na ekspresowe ciasto maxi king z orzechami, kajmakiem i kremem z mascarpone.

Ciasto góra lodowa

Składniki (blacha o wymiarach 24x35 cm):

  • 200 g ciemnych herbatników

  • 120 g biszkoptów

  • 3 budynie waniliowe bez cukru

  • 3/4 szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 l mleka

  • kostka masła w temperaturze pokojowej

  • 1,5 łyżki mąki pszennej

  • 4 żółtka

Składniki na polewę:

  • tabliczka czekolady deserowej

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Jak zrobić ciasto bez pieczenia góra lodowa?

Do miski wlej szklankę mleka, dodaj żółtka, budynie w proszku, cukier, cukier wanilinowy i mąkę, całość dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj, następnie wlej przygotowaną masę. Gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając.

Gdy powstanie gęsty budyń, odstaw go do całkowitego ostygnięcia. Zimną masę zmiksuj z masłem. Formę wyłóż papierem do pieczenia . Na spód wyłóż warstwę herbatników, następnie połowę przygotowanej masy budyniowej, przykryj herbatnikami i wyłóż resztę kremu.

Na górę poukładaj biszkopty pod lekkim kątem, aby utworzyły góry i połączyły się z kremem. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Całość mieszaj, aż powstanie aksamitna, gęsta polewa, odstaw, aby ostygła.

Polewę wyłóż na ciasto i ponownie wstaw do lodówki na około 2 godziny, następnie pokrój i podaj. Z ciasta wyjdzie około 20 porcji, smacznego.

Polewa czekoladowa

Źródło zdjęcia: canva/ Bartosz Luczak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy