Zachwycająca zupa z zielonej części pora. Już nigdy nie wyląduje w koszu
Jeśli szukasz pomysłu na szybką, pyszną zupę, właśnie go znalazłeś. Proponujemy zachwycającą zupę z zielonej części pora. Jeśli do tej pory wyrzucałeś ten kawałek warzywa, od dzisiaj już nigdy nie wyląduje on w koszu. Zupa doskonale smakuje o każdej porze roku i można ją podać z różnymi dodatkami.
Por to smaczne warzywo, które jednak rzadko odgrywa w naszej kuchni rolę pierwszoplanową. Zwykle dodajemy go do zup i robimy surówkę z pora. Niektórzy jeszcze zapiekają pory w sosie lub dodają go do innych zapiekanek.
Tymczasem z pora można zrobić doskonałą zupę-krem. Warto tu wykorzystać zwłaszcza ciemnozieloną część warzywa, bo jest ona uważana za mniej atrakcyjną i często nie mamy na nią pomysłu. Rzeczywiście jest nieco twardsza i ostrzejsza w smaku, ale z tego powodu świetnie nadaje się do zblendowania.
Przepis na zupę z pora
Składniki:
zielone części z dwóch, większych porów (ewentualnie 1 cały por)
1 łyżka masła lub oleju
1 cebula
3 ziemniaki
ok. 3 szklanki bulionu
suszony lubczyk
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
parmezan do posypania
Przygotowanie zupy-krem z pora
Por przekrój wzdłuż na połowę i dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osącz go, a potem pokrój w półkrążki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
W garnku rozpuść masło, wsyp por i cebulę i przesmaż je, mieszając. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Całość chwilę podsmaż.
Warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj trochę lubczyku, soli i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę zblenduj na jednolity krem. Dopraw ją do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj posypaną startym parmezanem i np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na szybkie zupy. Sprawdź, jak zrobić zupę z kalarepy, a także, jak przygotować zupę kalafiorową.
Źródło zdjęcia: canva/gaffera
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najprostszy deser z truskawkami na świecie. Wystarczą 3 składniki
Wyjątkowy przepis Strzelczyka na surówkę z młodej kapusty. Prosto, niedrogo i smacznie
Źródło: blwprzepisy