Smakosze.pl Przepisy Przepis Ani Starmach na jajka faszerowane pieczarkami. Idealna wielkanocna przekąska
canva/ivanmateev; TRICOLORS/East News

Przepis Ani Starmach na jajka faszerowane pieczarkami. Idealna wielkanocna przekąska

19 marca 2022

Jajka faszerowane dla wielu smakoszy są obowiązkowym punktem wielkanocnego śniadania. Korzystając z prostego przepisu Ani Starmach, przygotujecie je niemalże ekspresowo. Aromatyczne pieczarki sprawią, że potrawa przypadnie do gustu każdemu, kto jej spróbuje.

Jajka faszerowane pieczarkami są wyjątkowo smaczną i sycącą przekąską, która uświetni wiele okazji. Możecie przygotować je dla całej rodziny na święta lub na spotkanie w gronie znajomych. Za każdym razem zachwyci.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami według Ani Starmach

Składniki:

  • 4 jaja

  • 5 średnich pieczarek

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • mały kawałek masła lub łyżka oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Na patelni topimy masło lub rozgrzewamy oliwę.

Delikatnie podsmażamy pieczarki, w międzyczasie soląc je i oprószając świeżo zmielonym pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i pozbawiamy skorupek. Każde z nich przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka.

Rozdrabniamy je widelcem, a następnie łączymy z pieczarkami, natką pietruszki i majonezem. Farszem wypełniamy jajka. Dekorujemy zieleniną i podajemy z chlebem. Smacznego.

Po inne pomysły na jajka na twardo zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule piszemy jak przygotować pyszną pastę z jajek i suszonych pomidorów . Ten natomiast poświęcony jest przygotowaniu smacznych kotletów jajecznych .

Jajka faszerowane — wielkanocny klasyk
Jajka faszerowane — wielkanocny klasyk

Źródło zdjęcia: canva/nadezhdanesterova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy