Tanie i proste kotlety z jajek - ekspresowy pomysł na smaczny obiad
Nie wiecie co podać na piątkowy obiad? Skuście się na kotlety z jaj. To proste i szybkie danie, które świetnie komponuję się z wieloma warzywami. Dostarczy wam niesamowitych doznań smakowych i nasyci, a przy tym będzie łaskawe dla waszego portfela. Spróbujcie koniecznie.
Każdy smakosz zgodzi się, że kotlety są pyszne. Niezależnie od tego, czy sięgamy po mielone, schabowe czy warzywne alternatywy — danie obiadowe z kotletami zawsze jest smaczne, pełne kolorów i aromatów. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu. Smak i kolor jaj podkreślą szczypiorek i pieprz — klasyczne i niezawodne w budowaniu smaku.
Przepis na pyszne kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem
Składniki:
6 jaj
1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia kotletów
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
5 jaj gotujemy na twardo. Studzimy je i obieramy ze skorupek. Wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, bułkę tartą oraz szczypiorek.
Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy 4 kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Dzięki temu staną się sztywniejsze i łatwiej będzie je usmażyć.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy kotleciki na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z sałatką lub surówką. Smacznego.
Wskazówka: 1 jajo na twardo możecie zamienić na ulubiony tarty ser żółty, mozzarellę lub fetę. Wyjdzie równie pysznie.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku