Smakosze.pl Przepisy Przepis babci Ewy na uwielbianą pieczeń rzymską. Nie tylko na uroczysty obiad
canva/Timolina

Przepis babci Ewy na uwielbianą pieczeń rzymską. Nie tylko na uroczysty obiad

14 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis babci Ewy na uwielbianą pieczeń rzymską. Ten specjał sprawdzi się nie tylko na uroczysty obiad. Będzie też doskonały na codzienne kanapki. Do jego przygotowania potrzebujesz niemal tych samych składników, co na kotlety mielone. Powstaje z nich jednak smaczny dodatek do pieczywa.

Do przygotowania pieczeni rzymskiej niezbędne jest mięso mielone. Możesz wybrać takie mięso, jakie lubisz. Pieczeń z wieprzowiny będzie soczysta i wilgotna, z mięsa drobiowego zaś zachwyci swą delikatnością i lekkostrawnością.

Przepis babci Ewy na uwielbianą pieczeń rzymską. Nie tylko na uroczysty obiad

Składniki:

  • 60 dag mielonego mięsa

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • majeranek

  • tymianek

  • papryka mielona słodka i ostra

  • sól, pieprz

Przygotowanie pieczeni

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa mielonego. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż, wystudź.

Cebulę z czosnkiem dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też jajko oraz sporą ilość przypraw. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Niedużą, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej mięsną masę, ubij ją łyżką lub dłonią.

Formę z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C (bez włączonego termoobiegu) i piecz całość ok. 60 minut.

Wskazówka: Pieczeń najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzona. Możesz kroić ją w niezbyt grube plastry, kłaść na kromkach chleba i obłożyć plasterkami kiszonego ogórka.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na przysmaki z mielonego mięsa. Sprawdź, jak przygotować mielone kotlety z ogórkiem kiszonym i boczkiem , a także, jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami .

mielone mięso
mielone mięso

Źródło zdjęcia: canva/vicuschka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwagababciagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy