Przepis babci Krysi na rogaliki z pyszną marmoladą
Jeśli twoja rodzina lubi słodkości, zaskoczą ją dziś czymś wyjątkowym. Przygotuj rogaliki z pyszną marmoladą według przepisu babci Krysi. Rogaliki doskonale smakują do kawy, herbaty czy gorącego kakao. Zachwycą się nimi mali i duzi.
Przygotowanie rogalików wydaje się dość pracochłonne. Połowę czasu zajmuje przygotowanie drożdżowego ciasta, resztę jego wałkowanie i formowanie rogalików. Gdy zrobisz je jeden raz, przekonasz się, że nie ma przy nich, aż tak dużo pracy. A rodzina z pewnością znów będzie się dopominać o to słodkie co nieco.
Przepis babci Krysi na rogaliki z pyszną marmoladą
Składniki:
-
60 dag mąki pszennej
-
szczypta soli
-
3 dag świeżych drożdży
-
3/4 szklanki letniego mleka
-
15 dag cukru
-
2 jajka
-
10 dag masła
-
marmolada
Przygotowanie rogalików
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Uformuj z niej kopczyk, zrób w nim wgłębienie. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki mąki i łyżeczki cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło i cukier umieść w rondelku, podgrzewaj do rozpuszczenia, wystudź. Dodaj do mąki razem z jednym jajkiem i wyrośniętym rozczynem.
Składniki ciasta wymieszaj, a potem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą kolejno rozwałkuj na okrągły placek. Pokrój go wzdłuż średnicy na 8 części.
Na szerszym końcu każdego trójkąta połóż trochę marmolady. Możesz też cienko posmarować nią cały trójkąt. Zwiń rogaliki, zaczynając od szerszego końca.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej lekko zgięte rogaliki. Pozostaw je do wyrośnięcia.
Każdy rogalik posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 30 minut. Przestudzone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Po więcej przepisów na pyszne słodkości zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu na przykład przepis na bułeczki cynamonowe z jabłkami , a także na kultowe ciastka-orzeszki .
Źródło zdjęcia: canva/Boarding1Now
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps