Babcia Marysia zawsze zawsze dodaje zamiast mleka inny składnik. Racuchy wychodzą cudownie puszyste
Racuchy na maślance jak u babci to pomysł na pyszny podwieczorek lub obiad na słodko dla całej rodziny. Racuchy są doskonale puszyste i delikatne, a do ich przygotowania nie potrzebujesz ani mleka, ani świeżych drożdży. Wystarczy kilka podstawowych składników.
Babcia Marysia zdradziła swój przepis na wyśmienite i puszyste racuchy bez grama drożdży. Zamiast mleka dodaje do ciasta maślankę, dzięki czemu racuchy po usmażeniu są lekkie jak chmurka i doskonałe w smaku. Racuchy na maślance jak u babci będą hitem w Twojej kuchni.
Do przygotowania racuchów na maślance jak u babci potrzebujesz maślanki, jajek, cukru wanilinowego, odrobiny oleju, jajka i mąkę. Te wszystkie produkty niemal zawsze są w domu, więc podwieczorek lub obiad przygotujesz za grosze, a efekt zachwyci każdego łasucha.
Racuchy na maślance jak u babci smaż partiami w taki sposób, żeby nie stykały się na patelni i nie posklejały. Ciasto urośnie delikatnie, dzięki czemu racuchy będą bardzo puszyste. Po usmażeniu przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.
Przepis babci Marysi na pyszne i puszyste racuchy na maślance
Składniki na 3- 4 porcje:
-
200 g maślanki
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
2 jajka
-
niepełna szklanka mąki pszennej
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
łyżka oleju roślinnego + olej do smażenia
Jak przygotować obłędne racuchy na maślance jak u babci?
Do miski wbij jajka, utrzyj z cukrem, następnie wlej maślankę, łyżkę oleju i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż powstanie jednolite ciasto.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładaj po łyżce przygotowanej masy i smaż chwilę z każdej strony, aż racuchy ładnie się zarumienią i trochę podrosną na patelni.
Racuchy jak u babci podaj z cukrem pudrem, owocami lub domowym dżemem. Gorąco polecam dżem brzoskwiniowy i wiśniowy . Racuchy możesz podać również z prażonymi jabłkami lub musem z ulubionych owoców, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
-
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: gotujzcukiereczkiem.pl