Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?
Dżem brzoskwiniowy to słodki, pyszny dodatek do kanapek, grzanek, ciast i deserów. Domowy dżem przygotujesz w dwie godziny, a przetwory zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy, aż do następnego sezonu. Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?
Brzoskwinie są bardzo smacznymi i zdrowymi owocami, z których możesz przygotować dżem, ciasta, desery, a także nalewki i sosy do mięs. Brzoskwinie bogate są w żelazo, które zwiększa produkcję krwi. Owoce posiadają również błonnik, zmniejszają zły cholesterol i ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.
Dżem brzoskwiniowy jest jednym z moich ulubionych dżemów. Dodaję go do naleśników, gofrów, smaruję nim świeżą chałkę, która razem z mlekiem jest doskonałym pomysłem na pyszne śniadanie na słodko. Dżem brzoskwiniowy wykorzystuję również jako nadzienie do rogalików i ciastek z ciasta francuskiego. Do dżemu możesz wykorzystać każdą odmianę brzoskwiń. Dżem wymaga pasteryzacji, aby zachował świeżość aż do następnego sezonu.
Przepis na dżem brzoskwiniowy
Składniki:
2 kg brzoskwiń
sok z 2 cytryn
500 g cukru
Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?
Brzoskwinie umyj, wyjmij pestki i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka, wlej sok z cytryn, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, aż powstanie gęsty dżem. Co jakiś czas mieszaj owoce, aby się nie przypaliły.
Gotowy dżem przełóż do gorących słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 20 minut. Odstaw do spiżarni. Dżem po kilku dniach będzie gotowy do spożycia.