Smakosze.pl
Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?

canva/rimmabondarenko

Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?

3 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Dżem brzoskwiniowy to słodki, pyszny dodatek do kanapek, grzanek, ciast i deserów. Domowy dżem przygotujesz w dwie godziny, a przetwory zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy, aż do następnego sezonu. Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?

Brzoskwinie są bardzo smacznymi i zdrowymi owocami, z których możesz przygotować dżem, ciasta, desery, a także nalewki i sosy do mięs. Brzoskwinie bogate są w żelazo, które zwiększa produkcję krwi. Owoce posiadają również błonnik, zmniejszają zły cholesterol i ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.

Dżem brzoskwiniowy jest jednym z moich ulubionych dżemów. Dodaję go do naleśników, gofrów, smaruję nim świeżą chałkę, która razem z mlekiem jest doskonałym pomysłem na pyszne śniadanie na słodko. Dżem brzoskwiniowy wykorzystuję również jako nadzienie do rogalików i ciastek z ciasta francuskiego. Do dżemu możesz wykorzystać każdą odmianę brzoskwiń. Dżem wymaga pasteryzacji, aby zachował świeżość aż do następnego sezonu.

Przepis na dżem brzoskwiniowy

Składniki:

  • 2 kg brzoskwiń

  • sok z 2 cytryn

  • 500 g cukru

Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?

Brzoskwinie umyj, wyjmij pestki i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka, wlej sok z cytryn, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, aż powstanie gęsty dżem. Co jakiś czas mieszaj owoce, aby się nie przypaliły.

Gotowy dżem przełóż do gorących słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 20 minut. Odstaw do spiżarni. Dżem po kilku dniach będzie gotowy do spożycia.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

"Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności

Przepisy

"Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności. Katarzyna Bosacka zdradziła pyszny przepis

Czytaj więcej >
Ekspresowe lody z 5 składników według przepisu Anny Lewandowskiej

Przepisy

Ekspresowe lody z 5 składników według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia

Czytaj więcej >
Cudowna mizeria słodko-kwaśna

Przepisy

Cudowna słodko- kwaśna mizeria podbije każdy stół. Nie ma prostszego przepisu

Czytaj więcej >
Poznaliśmy sekret francuskiej zupy z pora

Przepisy

Poznaliśmy sekret francuskiej zupy z pora. Istotne są 2 przyprawy

Czytaj więcej >
Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół

Przepisy

Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół. Wlewa do niego modny składnik

Czytaj więcej >
Przepis na pierogi leniwe z 1895 roku

Przepisy

Przepis na pierogi leniwe z 1895 roku. Do ich zrobienia wystarczą 4 składniki

Czytaj więcej >