Smakosze.pl
Kotlety Ewy Wachowicz

Canva; TRICOLORS/East News

Przepis Ewy Wachowicz na miękkie kotlety schabowe

2 Maja 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Kotlety schabowe są niewątpliwie jedną z najpopularniejszych potraw w kuchni polskiej. Dobrze znane przepisy mają jednak to do siebie, że czasem warto lekko je zmodyfikować, by zachwyciły na nowo. Kotlety schabowe przygotowane zgodnie z poradami Ewy Wach

Kotlety schabowe niemal co tydzień pojawiają się na naszych stołach podczas niedzielnych obiadów. W ostatni dzień tygodnia często mamy ochotę na danie znane z domu rodzinnego - najlepiej przyrządzone tak, by było pyszne jak u mamy.

Nawet największych miłośnikom panierowanych kotletów potrawa może się jednak znudzić. Wówczas warto skusić się na kotlety schabowe w nieco innym wydaniu.

Kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów

Kotlety schabowe większość z nas przygotowuje w ten sam sposób. Plastry schabu lekko rozbijamy, przyprawiamy jedynie solą i pieprzem, obtaczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Ten sposób niewątpliwie się sprawdza, ale czasem warto przygotować kotlety inaczej.

Nietypowy przepis na kotlety schabowe zdradziła niedawno Justyna Żyła, która słynie ze swojego zamiłowania do gotowania. Ciekawą propozycją na urozmaicenie tego klasycznego dania jest też przepis na kotlety schabowe nadziewane pieczarkami.

Co Ewa Wachowicz dodaje do kotletów schabowych?

Trik Ewy Wachowicz jest niewyszukany, lecz efekty są niesamowite. Składnikiem, który wpłynie na smak mięsa, jest majonez. Delikatnie zmiękczy on strukturę mięsa i umożliwi osiągnięcie delikatniejszej faktury. Mięso będzie się wręcz rozpływać w ustach.

Ewa Wachowicz dodaje więc do jajek odrobinę majonezu, koperek i natkę pietruszki, a następnie marynuje w mieszance mięso. Kotlety schabowe z tego przepisu smakują najlepiej z młodymi ziemniaczkami i świeżą sałatą. 

Źródło: Pixabay/ takedahrs

Kotlety schabowe inaczej - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • schab bez kości,

  • sól i pieprz,

  • jajko,

  • łyżka majonezu,

  • łyżka posiekanego koperku,

  • łyżka posiekanej natki pietruszki,

  • bułka tarta,

  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

Mięso kroimy w grube plastry, przykrywamy je folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy do nich majonez, koperek i natkę pietruszki - wszystko dokładnie mieszamy.

W przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy mięso, przykrywamy je i chowamy do lodówki, by smaki się przegryzły. Po chwili zamarynowane mięso obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy je na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym, a po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

panierowanie kotleta schabowego

Porady

Boska panierka do schabowych bez dodatku bułki tartej

Czytaj więcej >

Porady

Czy seler naciowy można mrozić?

Czytaj więcej >
Szuflada pod piekarnikiem

Porady

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czytaj więcej >
Bigos

Porady

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czytaj więcej >
lodówka

Porady

Banalnie prosty domowy sposób na umycie lodówki

Czytaj więcej >