Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami
Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami
Delikatne mięso nadziewane pieczarkami, chrupiąca skórka. Poznaj prosty i szybki przepis na kotlety schabowe!
undefined
Kotlety schabowe z pieczarkami. Przepis
Aby przygotować kotlety, potrzebujesz:
kilka kotletów schabowych,cebula,500 g pieczarek,jajko,mąka pszenna,bułka tarta,sól, pieprz,masło klarowane do smażenia.
Kotlety umyj i ubij tłuczkiem na cienkie kawałki. Z każdej strony dopraw solą i pieprzem.Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę.Następnie pieczarki pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Smaż do momentu, aż pieczarki puszczą wodę i będą miękkie.
Rozbij jajko na głębokim talerzu. Na drugi wsyp mąkę, na kolejny bułkę tartą.Na połówkę kotleta połóż łyżkę pieczarek z cebulką i złóż.Następnie delikatnie obtocz mięso kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Kotlety możesz smażyć na patelni, jednak polecam upiec je w piekarniku.Są równie chrupiące, ale mniej kaloryczne.
Gotowe kotlety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz 40 minut w 180 stopniach.
Propozycja podania
Kotlety z pieczarkami możesz podać z opiekanymi ziemniakami oraz ulubionymi warzywami.
Młode ziemniaki umyj i pokrój w talarki. Wrzuć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Skrop oliwą, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.Piecz 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!
undefinedundefined