Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami
pixabay.com

Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami

kotlety schabowe, pieczarki, kotlety pieczone w piekarniku, obiad, ziemniaki opiekane

Kotlety schabowe nadziewane pieczarkami

Delikatne mięso nadziewane pieczarkami, chrupiąca skórka. Poznaj prosty i szybki przepis na kotlety schabowe!

Kotlety schabowe z pieczarkami. Przepis

Aby przygotować kotlety, potrzebujesz:

kilka kotletów schabowych,
cebula,
500 g pieczarek,
jajko,
mąka pszenna,
bułka tarta,
sól, pieprz,
masło klarowane do smażenia.

Kotlety umyj i ubij tłuczkiem na cienkie kawałki. Z każdej strony dopraw solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę.
Następnie pieczarki pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Smaż do momentu, aż pieczarki puszczą wodę i będą miękkie.

Rozbij jajko na głębokim talerzu. Na drugi wsyp mąkę, na kolejny bułkę tartą.
Na połówkę kotleta połóż łyżkę pieczarek z cebulką i złóż.
Następnie delikatnie obtocz mięso kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Kotlety możesz smażyć na patelni, jednak polecam upiec je w piekarniku.
Są równie chrupiące, ale mniej kaloryczne.

Gotowe kotlety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 40 minut w 180 stopniach.


Propozycja podania

Kotlety z pieczarkami możesz podać z opiekanymi ziemniakami oraz ulubionymi warzywami.

Młode ziemniaki umyj i pokrój w talarki. Wrzuć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Skrop oliwą, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
Piecz 45 minut w temperaturze 190 stopni.


Smacznego!

Następny artykuł