Smakosze.pl
Kotlety schabowe od Justyny Żyły

Sceny z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Uwa Żyła

Justyna Żyła podała przepis na kotlety schabowe w nietypowej panierce

20 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety schabowe należą do grona smakołyków, które chętnie zajadamy na obiad. Justyna Żyła na YouTube podzieliła się swoim przepisem. Panierka z dodatkiem migdałów przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Pyszne kotlety schabowe wielokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Z miłą chęcią sięgają po nie wielbiciele dań mięsnych. Justyna Żyła na kanale Uwa Żyła zdradziła swoją recepturę na kotlety schabowe w wyjątkowej odsłonie.

Justyna Żyła pokazała jak robić kotlety schabowe

Kotlety schabowe często goszczą na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jak możemy odświeżyć wczorajsze smakołyki. Tym razem pod lupę weźmiemy przepis Justyny Żyły. Został on opublikowany na YouTube na kanale Uwa Żyła. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia zamieszczone powyżej.

Kotlety schabowe można przygotować na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na ich lubelską odsłonę. Justyna Żyła postawiła na nietypową panierkę, która z pewnością spotka się z aprobatą domowników.

Kotlety schabowe w panierce z dodatkiem migdałów są nie lada rarytasem, który na długo pozostaje w pamięci. Z łatwością możemy go przygotować w domowym zaciszu. Przepis powinny wypróbować osoby, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.

Niecodzienne kotlety schabowe przygotujemy bez większych problemów. Wykorzystane składniki nie powinny wzbudzić zaskoczenia. Lista jest dosyć krótka. W co musimy się zaopatrzyć przed rozpoczęciem gotowania?

  • 1 kg schabu

  • 5 jajek

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • odrobina ostrej i słodkiej papryki w proszku

  • szczypta pieprzu

  • 2 cebule

  • 50 g płatków migdałowych

Kotlety schabowe pyszne jak nigdy

Na początku kroimy schab na plastry i ubijamy je tłuczkiem. Marynujemy je w mieszance rozbełtanych jajek, mąki ziemniaczanej, przypraw, pokrojonej cebuli i płatków migdałów. W takiej marynacie umieszczamy mięso na kotlety schabowe.

Zgodnie ze słowami Justyny Żyły schab powinien się marynować nawet przez 48 godzin. Po tym czasie wyjmujemy mięso i wykładamy jego płaty na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Kotlety schabowe smażymy z obu stron na złocisty kolor

Justyna Żyła wyjaśniła w swoim nagraniu opublikowanym na kanale Uwa Żyła, że kotlety w tej odsłonie można przygotować również z drobiu. Jako dodatki poleca sos grzybowy i ubite ziemniaki. Taki obiad z pewnością przypadnie do gustu domownikom.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Uwa Żyła

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >