Smakosze.pl
Kotlety schabowe od Justyny Żyły

Sceny z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Uwa Żyła

Justyna Żyła podała przepis na kotlety schabowe w nietypowej panierce

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety schabowe należą do grona smakołyków, które chętnie zajadamy na obiad. Justyna Żyła na YouTube podzieliła się swoim przepisem. Panierka z dodatkiem migdałów przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Pyszne kotlety schabowe wielokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Z miłą chęcią sięgają po nie wielbiciele dań mięsnych. Justyna Żyła na kanale Uwa Żyła zdradziła swoją recepturę na kotlety schabowe w wyjątkowej odsłonie.

Justyna Żyła pokazała jak robić kotlety schabowe

Kotlety schabowe często goszczą na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jak możemy odświeżyć wczorajsze smakołyki. Tym razem pod lupę weźmiemy przepis Justyny Żyły. Został on opublikowany na YouTube na kanale Uwa Żyła. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia zamieszczone powyżej.

Kotlety schabowe można przygotować na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na ich lubelską odsłonę. Justyna Żyła postawiła na nietypową panierkę, która z pewnością spotka się z aprobatą domowników.

Kotlety schabowe w panierce z dodatkiem migdałów są nie lada rarytasem, który na długo pozostaje w pamięci. Z łatwością możemy go przygotować w domowym zaciszu. Przepis powinny wypróbować osoby, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.

Niecodzienne kotlety schabowe przygotujemy bez większych problemów. Wykorzystane składniki nie powinny wzbudzić zaskoczenia. Lista jest dosyć krótka. W co musimy się zaopatrzyć przed rozpoczęciem gotowania?

  • 1 kg schabu

  • 5 jajek

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • odrobina ostrej i słodkiej papryki w proszku

  • szczypta pieprzu

  • 2 cebule

  • 50 g płatków migdałowych

Kotlety schabowe pyszne jak nigdy

Na początku kroimy schab na plastry i ubijamy je tłuczkiem. Marynujemy je w mieszance rozbełtanych jajek, mąki ziemniaczanej, przypraw, pokrojonej cebuli i płatków migdałów. W takiej marynacie umieszczamy mięso na kotlety schabowe.

Zgodnie ze słowami Justyny Żyły schab powinien się marynować nawet przez 48 godzin. Po tym czasie wyjmujemy mięso i wykładamy jego płaty na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Kotlety schabowe smażymy z obu stron na złocisty kolor

Justyna Żyła wyjaśniła w swoim nagraniu opublikowanym na kanale Uwa Żyła, że kotlety w tej odsłonie można przygotować również z drobiu. Jako dodatki poleca sos grzybowy i ubite ziemniaki. Taki obiad z pewnością przypadnie do gustu domownikom.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Uwa Żyła

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >