rabarbar
canva/LeonLON

Kiedy powinniśmy ograniczyć jedzenie rabarbaru?

Rabarbar to wielki majowy przysmak! Warzywo ma lekki kwaskowaty smak, który doskonale komponuje się w wybornych deserach oraz kompotach! Niestety, nawet w sezonie nie powinniśmy spożywać go codziennie. Znajduje się w nim bowiem sporo kwasu szczawiowego. Jakie są inne przeciwskazania do jedzenia rabarbaru?

Rabarbar to warzywo, które w maju dość często gości na naszych stołach. Chociaż zawiera w sobie wiele cennych składników, to nie powinniśmy jednak sięgać po niego codziennie. Warzywo zawiera bowiem szkodliwy w dużych ilościach kwas szczawiowy.

Kiedy nie sięgać po rabarbar?

Dlaczego nie powinniśmy zbyt często jeść rabarbaru? Warzywo zawiera bowiem kwas szczawiowy, którego zbyt duża ilość w diecie może niestety skutkować wypłukaniem wapna z organizmu.

Rabarbaru powinny przede wszystkim unikać osoby, które borykają się z chorobami nerek oraz reumatyzmem. Najwięcej kwasu szczawiowego zawierają surowe łodygi rabarbaru, natomiast jego zawartość tuż po obróbce termicznej zmniejsza się o prawie połowę.

Warto podkreślić, że kwas szczawiowy można znaleźć w innych wiosennych przysmakach między innymi w szczawiu oraz szpinaku. O tym, w jaki sposób można zneutralizować jego szkodliwe działanie przeczytacie w tym artykule. Poniżej prezentujemy natomiast korzyści płynące ze spożywania rabarbaru.

Tydzień Włoski w LidluTydzień Włoski w LidluCzytaj dalej

Jakie są zalety rabarbaru?

Rabarbar może ma także wiele zalet. Warzywo z powodzeniem mogą stosować osoby będące na diecie, ponieważ jest niskokaloryczne. Zawiera również sporo błonnika oraz cennego dla naszej tarczycy jodu.

Warzywo ma również zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy. Łagodzi uciążliwe zaparcia, oczyszcza jelita oraz reguluje poziom glukozy we krwi. W jaki sposób możemy wykorzystać go w kuchni?

rabarbar

Jak wykorzystać rabarbar w kuchni?

Rabarbar można w naprawdę wszechstronny sposób wykorzystać w kuchni. Lekko kwaskowate warzywo wręcz idealnie podkreśli smak ciast, tart i innych deserów. Doskonale sprawdzi się również w formie kompotu lub musu.

Warzywo świetnie komponuje się z truskawkami. Warto je razem zmiksować np. w formie pysznego musu lub koktajlu. Świetnie sprawdza się również w wersji wytrawnej. Pasuje m.in. do pieczonego tuńczyka.

Polecamy przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem, znajdziesz go pod tym linkiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnik zdrowie/ mądre żywienie/ sekrety-zdrowia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł