Smakosze.pl Przepisy Przepis Gessler na wyśmienity rosół. Bez zbędnych dodatków
Pawel Wodzynski/East News, canva/ma-k

Przepis Gessler na wyśmienity rosół. Bez zbędnych dodatków

4 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Rosół z przepisu Magdy Gessler jest prawdziwą gratką dla każdego smakosza. Ma wyraźny smak i doskonały aromat. Znana restauratorka uzyskuje ten efekt, stosując jedną najważniejszą zasadę. Gotuje bowiem rosół na kilku rodzajach mięs. Dodaje też do niego sporą ilość warzyw i klasyczne przyprawy. Wywar ma doskonały, klasyczny smak.

Gessler do rosołu dodaje również świeży lubczyk i natkę pietruszki, zioła są bardzo aromatyczne i świetnie podkreślają smak. Jeśli nie masz świeżego lubczyku, wykorzystaj lubczyk suszony. Gałązka lubczyku to łyżeczka suszonej przyprawy.

Nigdy nie dodawaj soli do rosołu na początku gotowania, ponieważ wywar nie będzie miał smaku. Sól zamyka pory w mięsie, a rosół to przecież wywar z drobiu i wołowiny. Nie dodawaj również kostki rosołowej, zupę dopraw przed samym podaniem solą i pieprzem.

Mięso i warzywa z rosołu możesz wykorzystać do przygotowania obiadów na kolejne dni, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Z mięsa zrobisz pyszny farsz do pierogów, krokietów, zrobisz również pyzy z mięsem. Z warzyw natomiast możesz przygotować wyśmienity pasztet.

Przepis Gessler na wyśmienity rosół

Składniki:

  • 2-3 ćwiartki z kurczaka

  • kawałek wołowiny, np. szpondru

  • 1 korpus indyczy i skrzydło lub szyja

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki + natka

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • duża cebula

  • gałązka świeżego lubczyku

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz do smaku

Jak Magda Gessler robi aromatyczny rosół?

Do większego garnka włóż udka, korpus i wołowinę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, następnie dodaj całe marchewki, pietruszkę razem z natką, kawałek selera, por.

Cebulę opal nad ogniem, jeśli nie masz kuchenki gazowej, przekrój cebulę na pół i podsmaż na suchej patelni teflonowej, dodaj do rosołu. Dodaj również świeży lubczyk, całość gotuj na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez około 2,5-3 godziny.

Po tym czasie rosół dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj z makaronem , smacznego. Jeśli masz więcej czasu, przygotuj również domowy makaron jajeczny , będzie wyśmienitym dodatkiem do obiadu.

Rosół stał się mętny? W tym artykule dowiesz się, jak wyklarować rosół, będzie idealny.

Rosół
canva/ma-k

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: schroniskobukowina

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy