Jak zrobić domowy makaron do rosołu? Znamy najlepszy patent
Pamiętacie babciny rosół z domową krajanką? Jeśli tak jak my, z rozrzewnieniem wspominacie tamten smak, nie pozostawiajcie go w sferze marzeń. Powiemy wam, jak zrobić domowy makaron do rosołu, bo znamy na niego najlepszy patent. A gdy podacie go do rosołu z kury, na wasz stół wrócą doskonałe smaki dzieciństwa. Kiedyś robienie domowego makaronu do rosołu było czymś normalnym. Ceniono jego smak, ale też w sklepach trudno było kupić gotowy makaron. Dziś już mało kto zadaje sobie tyle trudu, by przygotować krajankę własnoręcznie.
A w sumie zrobienie domowego makaronu do rosołu nie jest trudne. Wymaga tylko nieco siły przy zagniataniu ciasta i jego wałkowaniu. Składniki są banalne — to mąka, jajka, sól i odrobina wody. Dokładny przepis podajemy niżej.
Receptura na domowy makaron do rosołu
Składniki:
50 dag mąki
3 jajka
szczypta soli
woda
Przygotowanie domowego makaronu
Mąkę przesiej na stolnicę, usyp z niej stożek, zrób w nim wgłębienie. W dołek wbij jajka, dodaj trochę soli, zamieszaj je z mąką.
Potem dodawaj do składników po trochu wody i cały czas je mieszaj, tak by wstępnie się połączyły. Potem zagnieć gładkie, ale dość twarde ciasto.
Ciasto podziel na 3-4 kawałki. Podsypując lekko mąką, każdy rozwałkuj na cienki placek. Placki rozłóż na ściereczkach i pozwól im podeschnąć.
Każdy placek pokrój w pasy o szerokości 6-7 cm. Paski ciasta ułóż na sobie, a potem pokrój w cienkie kluski. Kluski rozrzuć po stolnicy, by się nie posklejały.
W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Wrzuć kluski, zamieszaj. Gotuj je do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wtedy makaron odcedź, przelej zimną wodą i osącz. W naszym serwisie znajdziesz wskazówki, jak ugotować rosół jak u babci. Poznasz też przepis Magdy Gessler na doskonały rosół.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na kiszone pomidory. Wielka konkurencja dla ogórków
Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu
Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: przyslijprzepis