Smakosze.pl
domowy makaron

canva/twity1

Jak zrobić domowy makaron do rosołu? Znamy najlepszy patent

9 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pamiętacie babciny rosół z domową krajanką? Jeśli tak jak my, z rozrzewnieniem wspominacie tamten smak, nie pozostawiajcie go w sferze marzeń. Powiemy wam, jak zrobić domowy makaron do rosołu, bo znamy na niego najlepszy patent. A gdy podacie go do rosołu z kury, na wasz stół wrócą doskonałe smaki dzieciństwa.

Kiedyś robienie domowego makaronu do rosołu było czymś normalnym. Ceniono jego smak, ale też w sklepach trudno było kupić gotowy makaron. Dziś już mało kto zadaje sobie tyle trudu, by przygotować krajankę własnoręcznie.

Bułgarski chłodnik Tarator będzie hitem lata

Bułgarski chłodnik Tarator będzie hitem lata. Bije na głowę inne zupy

CZYTAJ DALEJ

A w sumie zrobienie domowego makaronu do rosołu nie jest trudne. Wymaga tylko nieco siły przy zagniataniu ciasta i jego wałkowaniu. Składniki są banalne — to mąka, jajka, sól i odrobina wody. Dokładny przepis podajemy niżej.

Receptura na domowy makaron do rosołu

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • 3 jajka

  • szczypta soli

  • woda

Przygotowanie domowego makaronu

Mąkę przesiej na stolnicę, usyp z niej stożek, zrób w nim wgłębienie. W dołek wbij jajka, dodaj trochę soli, zamieszaj je z mąką.

Potem dodawaj do składników po trochu wody i cały czas je mieszaj, tak by wstępnie się połączyły. Potem zagnieć gładkie, ale dość twarde ciasto.

Ciasto podziel na 3-4 kawałki. Podsypując lekko mąką, każdy rozwałkuj na cienki placek. Placki rozłóż na ściereczkach i pozwól im podeschnąć.

Każdy placek pokrój w pasy o szerokości 6-7 cm. Paski ciasta ułóż na sobie, a potem pokrój w cienkie kluski. Kluski rozrzuć po stolnicy, by się nie posklejały.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Wrzuć kluski, zamieszaj. Gotuj je do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wtedy makaron odcedź, przelej zimną wodą i osącz.

W naszym serwisie znajdziesz wskazówki, jak ugotować rosół jak u babci. Poznasz też przepis Magdy Gessler na doskonały rosół.

rosół z makaronem

canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >