Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć na patelnię wraz z miodem i pieczarkami. Zyskasz idealny dodatek do obiadu

Wrzuć na patelnię wraz z miodem i pieczarkami. Zyskasz idealny dodatek do obiadu

Pieczarki w glazurze - smakowity dodatek do obiadu
canva/Tatiana Volgutova

Próbowaliście już pieczarek w glazurze? Pełne aromatu grzybki w lepkim sosie przygotowanym z octu balsamicznego i miodu smakują znakomicie. Będą pysznie smakowały z niejednym daniem obiadowym. Koniecznie spróbujecie — zachwycą was od pierwszego kęsa.

Pieczarki w glazurze pasują zarówno do dań z mięsem, jak i warzywnych kotletów czy makaronów. Są też świetne w prostej wersji ze świeżym chlebem. Wyrazisty sos doprawiony tymiankiem i ostrą papryką o słodko-kwaśnym smaku spodoba się nawet najbardziej wymagającym amatorom grzybów. Skusicie się?

Przepis na wyborne pieczarki w glazurze

Składniki:

  • pól kilograma drobnych pieczarek

  • 6 łyżek octu balsamicznego

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżka płynnego miodu

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natki pietruszki do podania (opcjonalnie)

Jak przyrządzić pyszne pieczarki w glazurze? Będą świetnym dodatkiem do obiadu

Porcje oleju rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy pieczarki i smażymy je do czasu, aż nabiorą pięknej rumianej barwy.

Wtedy dodajemy ocet balsamiczny, miód oraz przyprawy w proszku. Zmniejszamy moc palnika i kontynuujemy smażenie, cały czas mieszając zawartość patelni. Gdy sos zgęstnieje i oblepi grzyby, doprawiamy danie solą oraz pieprzem.

Przenosimy przysmak na talerze i posypujemy natką pietruszki. Pieczarki w glazurze podajemy na ciepło do obiadu. Świetnie pasują do purée ziemniaczanego i dowolnego mięsa pieczonego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie pieczarek. Z tego artykułu dowiecie się jak przygotować pyszną panierowaną wersję tych grzybów. Ten natomiast zdradza niezawodny patent na pieczarki faszerowane, które sprawdzą się na niejednym spotkaniu towarzyskim.

Pieczarki w glazurze pasują do mięs
canva/NightAndDayImages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: