Wrzuć na patelnię wraz z miodem i pieczarkami. Zyskasz idealny dodatek do obiadu
Próbowaliście już pieczarek w glazurze? Pełne aromatu grzybki w lepkim sosie przygotowanym z octu balsamicznego i miodu smakują znakomicie. Będą pysznie smakowały z niejednym daniem obiadowym. Koniecznie spróbujecie — zachwycą was od pierwszego kęsa.
Pieczarki w glazurze pasują zarówno do dań z mięsem, jak i warzywnych kotletów czy makaronów. Są też świetne w prostej wersji ze świeżym chlebem. Wyrazisty sos doprawiony tymiankiem i ostrą papryką o słodko-kwaśnym smaku spodoba się nawet najbardziej wymagającym amatorom grzybów. Skusicie się?
Przepis na wyborne pieczarki w glazurze
Składniki:
pól kilograma drobnych pieczarek
6 łyżek octu balsamicznego
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka płynnego miodu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekana natki pietruszki do podania (opcjonalnie)
Jak przyrządzić pyszne pieczarki w glazurze? Będą świetnym dodatkiem do obiadu
Porcje oleju rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy pieczarki i smażymy je do czasu, aż nabiorą pięknej rumianej barwy.
Wtedy dodajemy ocet balsamiczny, miód oraz przyprawy w proszku. Zmniejszamy moc palnika i kontynuujemy smażenie, cały czas mieszając zawartość patelni. Gdy sos zgęstnieje i oblepi grzyby, doprawiamy danie solą oraz pieprzem.
Przenosimy przysmak na talerze i posypujemy natką pietruszki. Pieczarki w glazurze podajemy na ciepło do obiadu. Świetnie pasują do purée ziemniaczanego i dowolnego mięsa pieczonego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie pieczarek. Z tego artykułu dowiecie się jak przygotować pyszną panierowaną wersję tych grzybów. Ten natomiast zdradza niezawodny patent na pieczarki faszerowane, które sprawdzą się na niejednym spotkaniu towarzyskim.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak