Stara kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Bez masła, ale z nietypowym dodatkiem
Stara kucharka zdradziła przepis na wyśmienite ciasto na pierogi bez dodatku masła. Do ciasta dodaje dwa żółtka, dzięki którym ciasto jest bardziej elastyczne i delikatne. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto na pierogi bez masła, ciasto wychodzi za każdym razem.
Pierogi to danie, którego nie trzeba przedstawiać, są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Niezależnie od tego, czy wolimy pierogi z mięsem, kapustą, ruskie, czy na słodko, np. z truskawkami lub jagodami, musimy odpowiednio przygotować ciasto.
Ciasto na pierogi to sekret wyśmienitych pierogów. Musi być doskonale wyrobione, elastyczne i delikatne, w przeciwnym razie pierogi będą twarde, wyjdą niedogotowane lub będą miały mączny posmak.
Ciasto na pierogi przygotujemy z kilku podstawowych składników: mąki, wrzątku, soli, żółtek i oleju. Wszystkie składniki musimy dobrze wyrobić, żeby ciasto nie miało mącznego smaku i nie było twarde. Po wyrobieniu ciasto musi odpocząć w suchym i ciepłym miejscu przez około 20 minut.
Ciasto na pierogi bez masła. Sekretnym składnikiem są żółtka
Składniki:
560 g mąki pszennej
2 żółtka
szklanka gorącej wody
3 łyżki oleju roślinnego
płaska łyżeczka soli
Jak zrobić ciasto na pierogi bez masła? Ciasto będzie delikatne i elastyczne
Mąkę wsyp do większej miski razem z solą, następnie wlej olej i stopniowo wlewaj wrzątek, zarabiając składniki łyżką, odstaw na chwilę, żeby ciasto odrobinę ostygło.
Do miski dodaj żółtka i zacznij ręcznie wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Tak przygotowaną masę przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Po tym czasie podziel ciasto na części i każdą z nich rozwałkuj. Szukasz pomysłu na farsz na pierogi? Przygotuj pierogi z kaszanką, są wyśmienite. Doskonałym pomysłem są również pierogi na słodko, np. z jagodami i serkiem homogenizowanym, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach
Źródło: kuchniapolska