Smakosze.pl Przepisy Przepis Karola Okrasy na puszyste racuchy
TRICOLORS/East News; pixabay/RitaE

Przepis Karola Okrasy na puszyste racuchy

26 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Racuchy Karola Okrasy nie mają sobie równych - są puszyste, a zarazem słodkie i delikatne. Chrupiąca skórka na ich powierzchni świetnie kontrastuje z miękkością jabłek. Niżej prezentujemy prosty przepis.

Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem powala największych koneserów kuchni. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę żołądka oraz jelit.

Ekspresowe racuchy z jabłkami wymagają minimalnej ilości czasu, ponieważ nie zawierają w sobie żadnych drożdży. Idealnie nadają się na szybką przekąskę czy zdrowy deser. Jeśli brakuje ci czasu, a masz olbrzymią ochotę na placuszki z jabłkami, koniecznie wypróbuj poniższą recepturę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy Karola Okrasy

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Składniki:

  • 2 jabłka

  • 1 limonka

  • 1 łyżka miodu

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki cukru

  • 50 g masła

  • 150 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 łyżki jogurtu greckiego

  • 100 ml mleka

  • olej

  • twaróg 100 g

  • miód 1 łyżeczka

  • 2 łyżki jogurtu

Zacznij od umycia, obrania, rozkrojenia jabłek na pół, wycięcia z nich gniazd nasiennych i pokrojenia w nieregularne plastry. Skrop je sokiem z limonki. Dodaj do nich miód. W wysokim naczyniu umieść jajka, cukier i utrzyj je.

Do jajek wlej ostudzone rozpuszczone masło. Przesyp do nich mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj 4 łyżki jogurtu oraz mleko. Wymieszaj masę i dodaj do nich jabłka. Ponownie zamieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż ciasto na złoty kolor z obu stron. Twaróg wymieszaj z miodem oraz pozostałym jogurtem. Podawaj placki z masą twarogową. Smacznego.

Racuchy
undefined

Źródło: canva/gabrielasauciuc, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy