Przepis Karola Okrasy na puszyste racuchy
Racuchy Karola Okrasy nie mają sobie równych - są puszyste, a zarazem słodkie i delikatne. Chrupiąca skórka na ich powierzchni świetnie kontrastuje z miękkością jabłek. Niżej prezentujemy prosty przepis.
Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem powala największych koneserów kuchni. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę żołądka oraz jelit.
Ekspresowe racuchy z jabłkami wymagają minimalnej ilości czasu, ponieważ nie zawierają w sobie żadnych drożdży. Idealnie nadają się na szybką przekąskę czy zdrowy deser. Jeśli brakuje ci czasu, a masz olbrzymią ochotę na placuszki z jabłkami, koniecznie wypróbuj poniższą recepturę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na racuchy Karola Okrasy
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.
Składniki:
-
2 jabłka
-
1 limonka
-
1 łyżka miodu
-
2 jajka
-
2 łyżeczki cukru
-
50 g masła
-
150 g mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
4 łyżki jogurtu greckiego
-
100 ml mleka
-
olej
-
twaróg 100 g
-
miód 1 łyżeczka
-
2 łyżki jogurtu
Zacznij od umycia, obrania, rozkrojenia jabłek na pół, wycięcia z nich gniazd nasiennych i pokrojenia w nieregularne plastry. Skrop je sokiem z limonki. Dodaj do nich miód. W wysokim naczyniu umieść jajka, cukier i utrzyj je.
Do jajek wlej ostudzone rozpuszczone masło. Przesyp do nich mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj 4 łyżki jogurtu oraz mleko. Wymieszaj masę i dodaj do nich jabłka. Ponownie zamieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i smaż ciasto na złoty kolor z obu stron. Twaróg wymieszaj z miodem oraz pozostałym jogurtem. Podawaj placki z masą twarogową. Smacznego.
Źródło: canva/gabrielasauciuc, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnialidla.pl