Smakosze.pl Przepisy McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis
ANDRZEJ IWANCZUK/REPORTER, canva/Valeria Boltneva z Pexels

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

29 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

McDonald's wycofuje kultową kanapkę. Już teraz możesz ją jednak zrobić samodzielnie w domu z kilku podstawowych składników. Domowy McRoyal smakuje rewelacyjnie. Delikatne, soczyste mięso wołowe, warzywa, cheddar i sosy są połączeniem, którego musisz spróbować.

McDonald's wycofuje z oferty podwójną kanapkę McRoyal w wersji łagodnej i pikantnej. Kultowe danie przygotujesz błyskawicznie w swoim domu. Burger będzie jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim zdrowszy od gotowego produktu. Do kanapki podaj chrupiące frytki z ziemniaków lub batatów. Domowy zestaw jak z McDonald's posmakuje każdemu.

Do przygotowania kanapki McRoyal potrzebujesz kawałek wołowiny bez kości, np. polędwicy lub łopatki. Wołowina jest dość twardym mięsem, jednak jest na to skuteczny sposób. Po zmieleniu mięsa, wlej odrobinę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Spulchniona wołowina po usmażeniu będzie soczysta i delikatna.

Oryginalna kanapka McRoyal to nie tylko mięso. To również ser cheddar, ogórki konserwowe, szalotka, cebula czerwona oraz ketchup i musztarda. Takie też składniki znajdziesz w domowej wersji kultowego dania. Bardzo ważna jest również sama bułka. Pieczywo do hamburgerów przekrój na pół i podsmaż na patelni grillowej lub podpiecz w piekarniku.

Kultowy McRoyal, czyli domowy burger z mieloną wołowiną

Składniki:

  • 200 g wołowiny bez kości

  • bułka hamburgerowa

  • ogórek konserwowy

  • 2 plastry sera cheddar

  • cebula czerwona

  • szalotka

  • ketchup

  • musztarda

  • sól, pieprz

  • żółtko

  • olej rzepakowy do smażenia

Domowa wersja kultowej kanapki z McDonald's. Przepis krok po kroku

Mięso pokrój na mniejsze kawałki, zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Wlej odrobinę zimnej wody i wyrabiaj mięso przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem, wbij żółtko i dokładnie wymieszaj. Ogórka pokrój w plastry, cebulę w krążki, szalotkę drobno posiekaj.

Z mięsa uformuj dwa kotlety i usmaż na rozgrzanym oleju. Bułkę przekrój i podgrzej w piekarniku lub podsmaż na patelni. Na spód bułki wyłóż plaster sera, połóż kotlet wołowy, przykryj drugim kotletem i plasterkiem cheddara.

Na ser wyłóż plastry ogórka, posyp szalotką i poukładaj krążki cebuli. Całość polej ketchupem, musztardą i przykryj górną częścią bułki.

Do burgera przygotuj domowe frytki z ziemniaków lub c hrupiące frytki z batatów z piekarnika . Pyszne dodatki zrobisz w kilka chwil.

Burger
canva/Anna Tis z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy