Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nie tylko sól. Co dodać do gotujących się ziemniaków, by zyskały cudowny smak?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.11.2022 11:58

Nie tylko sól. Co dodać do gotujących się ziemniaków, by zyskały cudowny smak?

ziemniaki
canva/Iamthatiam

Gotujesz ziemniaki do obiadu? Tym razem możesz je ugotować nie w osolonej wodzie, a w aromatycznym bulinie z ziół i warzyw rosołowych. Ziemniaki przygotowane w ten sposób same w sobie będą smakować wspaniale. Będą też stanowić jeszcze lepszy dodatek do dań obiadowych.

Ziemniaki są najbardziej uniwersalnym dodatkiem do mięs, ryb i dań wegetariańskich. Podajemy je w różnych wersjach: gotujemy, pieczemy, obsmażamy. Ziemniaki z wody zwykle doprawiamy wyłącznie solidną porcją soli, następnie odcedzamy i odparowujemy. Warzywa gotują się dość długo, jednak proces ten możemy łatwo przyspieszyć.

Mało kto wie, że ziemniaki możemy ugotować nie tylko z dodatkiem soli. Będą o wiele smaczniejsze i zyskają wspaniały aromat, gdy ugotujemy je z dodatkiem ziół i warzyw. Warzywa ugotowane w aromatycznym i prostym bulionie posmakują całej rodzinie.

Na zimę wielu z nas kupuje ziemniaki w większych ilościach. Jeśli będziemy przechowywać warzywa w nieodpowiednich warunkach, szybko zrobią zwiędną, zaczną gnić i kiełkować. Pomarszczone, miękkie i mocno kiełkujące ziemniaki nie nadają się do spożycia, można się nimi zatruć.

Co dodać do gotujących się ziemniaków na obiad? Będą o wiele smaczniejsze niż gotowane tradycyjnie

Do garnka z ziemniakami dodaj pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku i kozieradki. Bulion wzbogać również o kilka listków świeżej natki pietruszki, jest bardzo aromatyczna. Sól dodaj w naprawdę minimalnej ilości, możesz ją również pominąć.

Dodaj też małą marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek papryki czerwonej. Możesz wzbogacić smak bulionu o cebulę czerwoną lub czosnek. Ziemniaki gotujące się w aromatycznym bulionie zachwycą każdego smakosza. Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj i podaj.

Jak szybciej ugotować ziemniaki? Jak przechowywać ziemniaki na zimę?

Ziemniaki ugotujesz o wiele szybciej, kiedy wrzucisz je do wrzącej wody lub bulionu. Znaczenie ma także rozmiar warzyw. Im większe kawałki ziemniaków, tym dłużej będą się gotować. Ziemniaki w mundurkach gotują się około 40 minut, ziemniaki pokrojone drobno 10-15 minut.

Ziemniaki przechowuj w suchym, zacienionym miejscu, najlepiej w spiżarni lub w piwnicy. Warzywa zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy, jeśli temperatura w pomieszczeniu będzie wynosić od 5 do 7 stopni C. Jeśli w piwnicy jest chłodniej, koniecznie przykryj ziemniaki lnianym lub parcianym workiem, żeby warzywa nie marzły i miały dostęp do świeżego powietrza.

Czy płukać kiszoną kapustę przed gotowaniem? Dowiedz się również, jak prawidłowo zabielać zupę, żeby śmietana się nie zwarzyła. Dzięki prostym sztuczkom kulinarnym każde danie wyjdzie perfekcyjnie.

ziemniaki
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: