Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na ciasto smerfetka - deser kusi samym wyglądem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.10.2021 02:00

Przepis na ciasto smerfetka - deser kusi samym wyglądem

Przepis na ciasto smerfetka
canva/vitaliymateha

Ciasto smerfetka to szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz błyskawicznie. Ciasto jest świetnym połączeniem smaków. Kwaśne galaretki cytrynowe i borówkowe doskonale łączą się z masą serową i słodką śmietanką, tworząc wyjątkowy, niebieski deser dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować ciasto smerfetka, które zachwyci miłośników słodkości.

Ciasto smerfetka jest ciastem, które uwielbiają wszystkie dzieci. Jest delikatne, puszyste, słodkie, z delikatną, cytrynową nutą. Niebieska galaretka o smaku borówek lub owoców leśnych doskonale przełamie słodycz ciasta i nada mu wyjątkowego, niebieskiego koloru.

Ciasto smerfetka doskonale sprawdzi się jako szybki i smaczny deser dla całej rodziny. Przygotuj go również na urodziny swojego dziecka - będzie zachwycone. Ciasto nie wymaga pieczenia, delikatne herbatniki stworzą doskonały, lekko chrupiący spód.

Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich i efektownych ciast bez pieczenia - tu znajdziesz doskonały przepis na ciasto z herbatnikami, galaretką i bananami.

Przepis na ciasto smerfetka

Składniki na blachę o wymiarach 25 x 36 cm:

  • 200 g herbatników

  • 5 niebieskich galaretek

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 500 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 36%

  • 1 kg sera z wiaderka do ciast

  • 3 łyżki cukru pudru

Jak przygotować ciasto smerfetka?

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż warstwę herbatników. Dwie galaretki cytrynowe i dwie niebieskie wsyp do dwóch miseczek i każdą rozpuść w 250 ml wrzątku, odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Chłodną galaretkę cytrynową dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem i serem, masę przełóż na blachę i wstaw do lodówki do stężenia. Chłodną galaretkę niebieską zmiksuj natomiast ze słodką śmietanką i przełóż na blachę. Ponownie wstaw do lodówki do stężenia masy.

W tym czasie trzy niebieskie galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia i delikatnego stężenia, następnie przełóż ją na blachę. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, do momentu całkowitego stężenia górnej warstwy.

Smacznego.

Tagi: Ciasto Przepis