Przepis na ciasto smerfetka - deser kusi samym wyglądem

Ciasto smerfetka to szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz błyskawicznie. Ciasto jest świetnym połączeniem smaków. Kwaśne galaretki cytrynowe i borówkowe doskonale łączą się z masą serową i słodką śmietanką, tworząc wyjątkowy, niebieski deser dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować ciasto smerfetka, które zachwyci miłośników słodkości.
Ciasto smerfetka jest ciastem, które uwielbiają wszystkie dzieci. Jest delikatne, puszyste, słodkie, z delikatną, cytrynową nutą. Niebieska galaretka o smaku borówek lub owoców leśnych doskonale przełamie słodycz ciasta i nada mu wyjątkowego, niebieskiego koloru.
Ciasto smerfetka doskonale sprawdzi się jako szybki i smaczny deser dla całej rodziny. Przygotuj go również na urodziny swojego dziecka - będzie zachwycone. Ciasto nie wymaga pieczenia, delikatne herbatniki stworzą doskonały, lekko chrupiący spód.
Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich i efektownych ciast bez pieczenia - tu znajdziesz doskonały przepis na ciasto z herbatnikami, galaretką i bananami.
Przepis na ciasto smerfetka
Składniki na blachę o wymiarach 25 x 36 cm:
200 g herbatników
5 niebieskich galaretek
2 galaretki cytrynowe
500 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 36%
1 kg sera z wiaderka do ciast
3 łyżki cukru pudru
Jak przygotować ciasto smerfetka?
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż warstwę herbatników. Dwie galaretki cytrynowe i dwie niebieskie wsyp do dwóch miseczek i każdą rozpuść w 250 ml wrzątku, odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Chłodną galaretkę cytrynową dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem i serem, masę przełóż na blachę i wstaw do lodówki do stężenia. Chłodną galaretkę niebieską zmiksuj natomiast ze słodką śmietanką i przełóż na blachę. Ponownie wstaw do lodówki do stężenia masy.
W tym czasie trzy niebieskie galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia i delikatnego stężenia, następnie przełóż ją na blachę. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, do momentu całkowitego stężenia górnej warstwy.
Smacznego.



































