Przepis na ciasto z buraków według Ani Lewandowskiej
Przepyszne ciasto z buraków z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród wielbicieli łakoci. Składniki są bardzo tanie, a smak pozostaje na długo w pamięci. Niecodzienny smakołyk momentalnie znika z talerzy.
Ciasto w niecodziennej odsłonie
Desery mogą mieć najróżniejsze formy. Niedawno przedstawialiśmy przepis na wyborny specjał z owocami . Okazuje się, że w cieście mogą zagościć również warzywa. Anna Lewandowska podzieliła się wyjątkowym przepisem.
Buraki w cieście mogą wydawać się dziwnym pomysłem. Jednak wielokrotnie stykaliśmy się z łakociami, które przygotowuje się z marchewek lub szpinaku . Takie propozycje deserowe są zdrowsze od klasycznych słodyczy i zaskakują swoim niecodziennym smakiem.
Anna Lewandowska regularnie przedstawia swoje przepis na swojej stronie Healthy plan by Ann. Jakiś czas temu zaprezentowaliśmy recepturę na niecodzienną sałatkę, która pochodziła właśnie stamtąd . Dziś nasza uwaga skupi się na propozycji deserowej.
Przepis na ciasto z buraków nie powinien nikomu sprawić problemów. Wystarczy podążać za poniższą recepturą . Smakołyk nie wymaga dużego nakładu pracy, a dodatkowo składniki są niedrogie. Co nam będzie potrzebne?
-
300 g ugotowanych buraków
-
100 g mąki kasztanowej - możesz użyć zwykłej, wyjdzie taniej
-
90 g żurawiny
-
30 g kakao
-
30 ml oleju kokosowego lub zwykłego
-
3 daktyle
-
odrobina sody oczyszczonej
-
odrobina cynamonu
(Canva.com / Jiri Hera)
Niezawodny przepis na ciasto z buraków
Na początku musimy namoczyć daktyle i żurawinę. Robimy to w osobnych naczyniach. Wystarczy zalać owoce wrzątkiem i poczekać 30 minut . Kiedy już odpowiednio spęcznieją, daktyle mielimy razem z burakami.
Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki. Całość starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolite ciasto . Przekładamy je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Smakołyk pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy. Nie wyjmujemy z niego ciasta. Wystarczy poczekać, aż temperatura sama się zmniejszy. Kiedy deser ostygnie, możemy przystąpić do zajadania. Specjał dobrze smakuje z czekoladową polewą oraz owocami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Healthy plan by Ann