Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe placki ziemniaczane - przepis z 1926 roku
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 02.04.2021 02:00

Ekspresowe placki ziemniaczane - przepis z 1926 roku

Placki ziemniaczane jakich nie jadłeś
Obraz Manfred Richter z Pixabay

Placki ziemniaczane wywodzą się z chęci wykorzystania każdej dostępnej ilości jedzenia. Jeśli z obiadu pozostały jakieś resztki, ówczesne panie domu ze skrupulatnością przygotowywały z nich pyszne potrawy dla całej wielkiej i głodnej rodziny.

Poniższa receptura zawiera gotowane kartofle, w przeciwieństwie do wielu innych przepisów na placki ziemniaczane, które traktują o surowych ziemniakach tartych na tarce. Ugotowane kartofle sprawiają, że placki są znacznie delikatniejsze w fakturze i wręcz rozpływają się w ustach. 

Placki ziemniaczane z 1926 roku

Pierwsza połowa XX w. była wypełniona licznymi zwrotami i ciężkimi okresami dla mieszkańców Europy. Liczne wojny, kryzysy gospodarcze i pandemie sprawiły, że ludzie musieli mocno kombinować jak odżywiać się w sposób przyjemny i pożywny zarazem.

Jako że już wtedy ziemniaki były podstawą żywienia, na ich podstawie opracowywano wiele różnych przepisów. Jednym z nich są placuszki, które robi się w kilka minut, a składniki potrzebne do ich usmażenia dostępne są w praktycznie każdym sklepie spożywczym.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, jak pokroić cytrynę, aby oddała więcej smaku i aromatu. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy przepis na domowe frytki z piekarnika, które są znacznie lepsze niż ich odpowiednik z McDonald's.

 Źródło: Taken z Pixabay

Przepis na placki ziemniaczane sprzed lat

Składniki: 

  • 5 ugotowanych ziemniaków

  • łyżka masła

  • łyżka gęstej śmietany

  • 2 jajka

  • 3 łyżki cukru

  • smalec lub olej do smażenia

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do kartofli. Możesz użyć także tłuczka do ziemniaków, lecz konsystencja uzyskana z drugiego narzędzia nie jest tak kremowa. Przeciśnij ziemniaki do dużej miski, w której przygotujesz resztę ciasta. 

Od żółtek oddziel białka, lecz zachowaj każde z nich. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Do masła i żółtek dodaj śmietanę, a następnie ubite białka. Wymieszaj całość i połącz z ziemniakami w jednolitą masę. 

Na patelni rozgrzej smalec lub olej. Gdy tłuszcz będzie gorący, wykładaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki do zupy. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj je na słodko z cukrem i śmietaną, lub na słono z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosem mięsnym. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennykredens.pl

Zapraszamy na nasz Instagram