Smakosze.pl Przepisy Przepis na ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk bije rekordy popularności. Smak sezonu
Screen z filmu pochodzi z kanału FAKT na YouTube, canva/inerika

Przepis na ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk bije rekordy popularności. Smak sezonu

18 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Danuta Martyniuk zdradziła przepis na ciasto ze śliwkami. Martyniuk kruche ciasto i owoce zapieka z dodatkiem cynamonu mielonego i cukru waniliowego, dzięki którym domowe wypieki nabierają jesiennego charakteru.

Jesienią postawmy na ciasta i desery z dodatkiem owoców sezonowych i korzennych, aromatycznych przypraw. Kruche ciasto, śliwki węgierki, cukier waniliowy i cynamon to rewelacyjne połączenie, które posmakuje każdemu łasuchowi.

Ciasto ze śliwkami według przepisu Danuty Martyniuk zachwyca smakiem. Ciasto na kruchym cieście delikatnie wyrasta podczas pieczenia i doskonale łączy się z pysznymi, soczystymi owocami. Śliwki przed pieczeniem Martyniuk posypuje cynamonem, to sekret doskonałego smaku.

Ciasto ze śliwkami pieczemy około 40 minut, następnie dokładnie studzimy i oprószamy solidnie cukrem pudrem. Przygotowanie ciasta kruchego jest niezwykle proste, wystarczy połączyć wszystkie składniki i utrzeć na gładką, jednolitą masę.

Ciasto ze śliwkami pieczemy w nagrzanym piekarniku koniecznie z opcją grzania góra- dół, żeby i placek i owoce się nie przypaliły. Ciasto z owocami sezonowymi będzie świetnym dodatkiem do kawy i rozgrzewającej herbaty, wszyscy będą prosić o dokładkę i przepis.

Ciasto ze śliwkami i cynamonem, w sam raz do jesiennej kawy

Składniki:

  • śliwki węgierki

  • kostka miękkiego masła

  • 4 jajka

  • 250 g mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 g cukru pudru plus do posypania ciasta

  • opakowanie cukru waniliowego

  • cynamon

Jak zrobić proste ciasto ze śliwkami według przepisu Danuty Martyniuk?

Masło utrzyj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, następnie wbij jajka i miksuj przez kilka minut. Do masy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Masę przełóż na blachę i odstaw. Śliwki umyj, osusz, wyjmij pestki i pokrój na pół, następnie poukładaj na cieście i oprósz cynamonem.

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 40 minut. Ciasto po ostudzeniu oprósz solidnie cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Ze śliwek przygotujesz również śliwki pod kruszonką, są idealne do kawy. Na zimę polecam również słodkie śliwki w cukrze , smakują jak świeże.

Ciasto ze śliwkami
canva/czarny_bez

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2/kuchnia

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy