Smakosze.pl

canva/gkrphoto

Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże

22 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Śliwki w cukrze na zimę zachwycają konsystencją i doskonałym smakiem. Są słodkie i jędrne, niemal jak zerwane z drzewa. Czuć w nich nuty korzennych przypraw, co wyjątkowo dobrze pasuje do tych owoców. Tak przygotowane śliwki można zjeść na podwieczorek, dodawać do deserów i ciast.

Śliwki w cukrze na zimę są tak smaczne, że będziemy je wyjadać prosto ze słoików. Z przetworów możemy również ugotować domowy kompot lub upiec z ich dodatkiem ciasto. Osączone owoce można też ułożyć na naleśnikach, gofrach czy bezie.

Śliwki do słoików na zimę nie wymagają gotowania, przecierania, robienia zalewy. Jedyne, czego potrzebujemy, to cukier, goździki i cynamon. Śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilkanaście godzin, by puściły sok. Tak przygotowane owoce przekładamy do słoików.

Słoiki musimy dokładnie umyć i wyparzyć, w przeciwnym razie śliwki szybko się zepsują i pojawi się na nich pleśń. Pasteryzacja również jest niezbędna. Dzięki niej śliwki nie zaczną fermentować i zachowają smak oraz świeżość, aż do następnego sezonu.

Śliwki w cukrze na zimę — smakują niemal jak świeże

Składniki:
  • 1 kg dojrzałych, słodkich śliwek, np. węgierek

  • 30 dag cukru

  • po 2 goździki na słoik

  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę?

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, wyjmij pestki i przełóż do większej miski. Owoce posyp cukrem i cynamonem, wymieszaj i odstaw na 4 godziny. Po tym czasie ponownie wymieszaj śliwki, przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.

Następnego dnia śliwki przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodaj goździki, zakręć i pasteryzuj 15 minut. Słoiki postaw do góry dnem i pozwól im ostygnąć.

Na zimę koniecznie przygotuj również gruszki w syropie przepisu siostry Anastazji . Marynowana dynia z dodatkiem cynamonu posmakuje każdemu łasuchowi.

Śliwki
canva/Daria-Yakovleva z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: czarygary

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Rączka wziął śledzie i pokazał swój patent na sałatkę. 100 razy lepsza od jarzynowej
Czytaj więcej >

Przepisy

Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
Czytaj więcej >

Przepisy

Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma
Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy
Czytaj więcej >

Przepisy

Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]