Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.09.2022 10:49

Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże

Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
canva/gkrphoto

Śliwki w cukrze na zimę zachwycają konsystencją i doskonałym smakiem. Są słodkie i jędrne, niemal jak zerwane z drzewa. Czuć w nich nuty korzennych przypraw, co wyjątkowo dobrze pasuje do tych owoców. Tak przygotowane śliwki można zjeść na podwieczorek, dodawać do deserów i ciast.

Śliwki w cukrze na zimę są tak smaczne, że będziemy je wyjadać prosto ze słoików. Z przetworów możemy również ugotować domowy kompot lub upiec z ich dodatkiem ciasto. Osączone owoce można też ułożyć na naleśnikach, gofrach czy bezie.

Śliwki do słoików na zimę nie wymagają gotowania, przecierania, robienia zalewy. Jedyne, czego potrzebujemy, to cukier, goździki i cynamon. Śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilkanaście godzin, by puściły sok. Tak przygotowane owoce przekładamy do słoików.

Słoiki musimy dokładnie umyć i wyparzyć, w przeciwnym razie śliwki szybko się zepsują i pojawi się na nich pleśń. Pasteryzacja również jest niezbędna. Dzięki niej śliwki nie zaczną fermentować i zachowają smak oraz świeżość, aż do następnego sezonu.

Śliwki w cukrze na zimę — smakują niemal jak świeże

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, słodkich śliwek, np. węgierek

  • 30 dag cukru

  • po 2 goździki na słoik

  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę?

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, wyjmij pestki i przełóż do większej miski. Owoce posyp cukrem i cynamonem, wymieszaj i odstaw na 4 godziny. Po tym czasie ponownie wymieszaj śliwki, przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.

Następnego dnia śliwki przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodaj goździki, zakręć i pasteryzuj 15 minut. Słoiki postaw do góry dnem i pozwól im ostygnąć.

Na zimę koniecznie przygotuj również gruszki w syropie przepisu siostry Anastazji. Marynowana dynia z dodatkiem cynamonu posmakuje każdemu łasuchowi.

Śliwki
canva/Daria-Yakovleva z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: czarygary