Smakosze.pl Przepisy Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką
Canva / ajafoto

Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką

21 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Warto wykorzystać je i przygotować fantastyczne ciasto. Deser wyjdzie znacznie lepiej, jeśli zwieńczymy go przepyszną kruszonką. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Ciasto ze śliwkami jest nie lada specjałem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Tym razem postawimy na ciasto z bajecznie pyszną kruszonką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienite ciasto ze śliwkami momentalnie zniknie z talerzy

Nie da się ukryć, że ciasto ze śliwkami uchodzi za jeden z tych deserów, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Dziś wypróbujemy prosty przepis. Każdy powinien sobie poradzić z nim bez najmniejszych problemów.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę siostry Anastazji na ciasto z rabarbarem . Istnieje wiele przepisów na rozmaite pieczone desery. Tym razem przyrządzimy ciasto ze śliwkami. Jakie produkty będą nam potrzebne?

Kruszonka:

  • 120 g masła

  • 200 g mąki

  • 120 g cukru

Ciasto:

  • 200 g masła

  • 200 g cukru pudru

  • 4 jajka

  • 250 g mąki

  • 5 g proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 800 g śliwek

  • cukier puder

Niezawodny przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką

Śliwki starannie myjemy. Czyste owoce suszymy w ręcznikach papierowych. Usuwamy z nich pestki i kroimy na połówki oraz ćwiartki. Śliwki odstawiamy na bok. Teraz weźmiemy się za naszą kruszonkę.

Masło roztapiamy. Dodajemy do niego mąkę oraz cukier. Wszystko starannie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Kruszonka będzie nam potrzebna dopiero później. Jak przygotować ciasto?

Jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową. Tłuszcz ucieramy razem z cukrem. W tym celu warto wykorzystać mikser. Przeważnie zajmuje to około 8 minut . Podczas ucierania dodajemy jajka. Najlepiej zrobić to w odstępach czasu.

Mieszankę wzbogacamy o mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera. Powinniśmy uzyskać jednolite ciasto. Wykładamy je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu umieszczamy śliwki. Całość posypujemy kruszonką.

Ciasto ze śliwkami pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę. Po tym czasie nasz wypiek powinien być gotowy. Godny uwagi jest także przepis na kokosowe ciasto Rafaello .

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Canva / juefraphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy