Smakosze.pl
Sok z buraka

canva.com/pada smith, Getty Images

Dlaczego warto pić sok z kiszonego buraka?

20 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Buraki są prawdziwą bombą witaminową, a jeśli dodatkowo poddamy je fermentacji, ich właściwości tylko się zwiększą. Picie soku z takich buraków jest łatwym sposobem na przyswojenie dobrych wartości. Taki napój poprawia odporność, a także korzystnie wpływa na układ krwionośny.

Sok z kiszonych buraków jest tanim, łatwym w produkcji i smacznym napojem, którego walory zdrowotne są ogromne. Każdy powinien, chociaż pić go od czasu do czasu.

W polskiej kuchni sok ten stosowany jest od wielu lat. Nikomu w końcu nie trzeba przedstawiać kwaśnego płynu, który kupić można obecnie w praktycznie każdym sklepie spożywczym.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Właściwości soku z kiszonego buraka

Sok z buraka poddanego fermentacji mlekowej znacznie zwiększa odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Ochrania także mikroflorę jelit podczas częstej antybiotykoterapii.

Sok zapobiega zaparciom, zwiększając perystaltykę jelit, poprawia stan skóry poprzez dużą zawartość witaminy C, zmniejsza ilość lipidów we krwi, a także obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Rosół z cebulą

W łupinie czy bez - jaką cebulę należy dodać do rosołu?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na sok z kiszonego buraka

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja. 

  • 1 kg czerwonych buraków

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżka soli

  • 2-3 ziarnka pieprzu

  • 2 liście laurowe

  • 750 ml wody

Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Odstaw do ostudzenia. Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je ciasno w słoiku. Dodaj do nich czosnek, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Całość zalej zalewą.

Teraz wystarczy zakręcić słoik i odstawić ciepłe, aczkolwiek ciemne miejsce na kilka dni. Po tym czasie przestaw je do piwnicy lub spiżarni na 14 dni. Po dwóch tygodniach sok jest gotowy, a buraków kiszonych możesz przygotować barszcz.

Sok z kiszonego buraka

Źródło: canva.com/helovi, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rolada śląska

Przepisy

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Czytaj więcej >
jabłecznik

Przepisy

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Czytaj więcej >
Bigos z dyni

Przepisy

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Czytaj więcej >
kokosanki na talerzu

Przepisy

Przepis na kokosanki jak za danych lat

Czytaj więcej >
konfitura ze śliwek

Przepisy

Konfitura śliwkowa z imbirem

Czytaj więcej >
patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >