Przepis Ewy Wachowicz na kultowe pampuchy
Pampuchy są klasyką polskiej sztuki kulinarnej i podaje się je szczególnie do pieczonej kaczki. Ewa Wachowicz ma swój własny, jeden z najlepszych przepisów. Niżej zdradzamy jak je wykonać wedle jej pomysłu.
Pampuchy to nic innego jak specyficzne bułki, które gotowane są na parze. W środku są delikatne niczym pianka, aczkolwiek cały czas są sprężyste - dlatego ich jedzenie jest tak przyjemne.
Ewa Wachowicz zna się na gotowaniu, jak mało kto, więc warto wypróbować jej przepis. Dzięki niemu będziesz mógł cieszyć się tym kultowym smakiem bez konieczności wyjścia do drogiej restauracji.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja.
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
3 łyżki stopionego masła
30 g drożdży
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
Rozpuść w mleku drożdże, a następnie dodaj do nich szczyptę cukru oraz jedną łyżkę mąki. Zamieszaj całość. Odstaw drożdże do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przesiej pozostałą mąkę i razem z jajkami dodaj do rozczynu. Zacznij mieszać ciasto za pomocą drewnianej łyżki, a gdy masa stanie się zbyt gęsta, zacznij ugniatać ją dłońmi. Dodaj do niej masło, szczyptę soli i wciąż wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie uformuj z ciasta kule, a następnie ułóż je na stolnicy. Pozostaw je w ciepłym miejscu na 30 minut. Następnie zacznij gotować je parze. Pampuchy możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Źródło: canva.com/eskaylim, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl