Smakosze.pl
Pampuchy Ewy Wachowicz

Pawel Wodzynski/East News; commons.wikimedia.org/Nerel CC by-sa/4.0

Przepis Ewy Wachowicz na kultowe pampuchy

20 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pampuchy są klasyką polskiej sztuki kulinarnej i podaje się je szczególnie do pieczonej kaczki. Ewa Wachowicz ma swój własny, jeden z najlepszych przepisów. Niżej zdradzamy jak je wykonać wedle jej pomysłu.

Pampuchy to nic innego jak specyficzne bułki, które gotowane są na parze. W środku są delikatne niczym pianka, aczkolwiek cały czas są sprężyste - dlatego ich jedzenie jest tak przyjemne.

Ewa Wachowicz zna się na gotowaniu, jak mało kto, więc warto wypróbować jej przepis. Dzięki niemu będziesz mógł cieszyć się tym kultowym smakiem bez konieczności wyjścia do drogiej restauracji.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja. 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 3 łyżki stopionego masła

  • 30 g drożdży

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • szczypta cukru

Rozpuść w mleku drożdże, a następnie dodaj do nich szczyptę cukru oraz jedną łyżkę mąki. Zamieszaj całość. Odstaw drożdże do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

placki z cukinii

Przepis na placki z cukinii i marchewki

CZYTAJ DALEJ

Przesiej pozostałą mąkę i razem z jajkami dodaj do rozczynu. Zacznij mieszać ciasto za pomocą drewnianej łyżki, a gdy masa stanie się zbyt gęsta, zacznij ugniatać ją dłońmi. Dodaj do niej masło, szczyptę soli i wciąż wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie uformuj z ciasta kule, a następnie ułóż je na stolnicy. Pozostaw je w ciepłym miejscu na 30 minut. Następnie zacznij gotować je parze. Pampuchy możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pampuchy

Źródło: canva.com/eskaylim, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >